3,105 orang terlepas peluang tunaikan Haji selepas termakan hasutan

Pada 9 Feb 2016 lalu, menerusi akaun Facebook milik Rafizi Ramli. Beliau telah menyiarkan satu artikel bertajuk ‘Analisa Kewangan Tabung Haji 2009-2015’ yang berunsur tohmahan terhadap Lembaga Tabung Haji (TH).

Ekoran artikel tohmahan terhadap TH itu, seramai 3,954 pendeposit tidak yakin dan hilang kepercayaan bertindak dengan menutup akaun mereka. Daripada jumlah itu seramai 3,105 pendeposit yang telah menutup akaun tersebut telah hilang kelayakan menunaikan haji hanya kerana ‘termakan’ hasutan pihak tidak bertanggungjawab.

Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Tabung Haji Datuk Rozaida Omar berkata sekiranya mereka ingin menunaikan haji semula mereka perlu mendaftar semula dan melalui proses menunggu yang lebih lama.

“Pada tempoh Januari dan Februari tahun 2016, seramai 3,954 pendeposit telah menutup akaun dan daripada jumlah tersebut seramai 3,105 pendeposit telah hilang kelayakan menunaikan haji.

“Mereka perlu mendaftar semula sekiranya mereka ingin menunaikan haji dan perlu menunggu tempoh yang lebih lama,” katanya.

Rozaida berkata, sebelum ini alasan yang diberikan oleh pendeposit untuk menutup akaun adalah kerana bersifat peribadi seperti kematian pendeposit, pembelian rumah dan pelaburan persendirian di institusi kewangan lain.

Walaubagaimanapun, dalam tempoh artikel yang disiarkan oleh Rafizi Ramli di akaun Facebooknya itu terdapat pendeposit yang mahu menutup akaun memberi alasan kerana tidak percaya dan hilang keyakinan dengan pihak TH. Menunjuk artikel yang disiarkan itu telah merosakkan nama baik perbadanan itu.

Katanya menegaskan tohmahan yang disiarkan artikel itu adalah tidak benar sama sekali kerana TH adalah sebuah institusi kewangan yang ditubuhkan secara berkanun dan bukan digunakan sebagai bahan politik.

“Sebarang kecenderungan yang menyatakan bahawa Tabung Haji boleh digunakan sebagai bahan politik menjejaskan reputasi pengurusan Tabung Haji itu sendiri.

“Pengurusan Tabung Haji terdiri daripada pegawai-pegawai yang bertauliah, profesional dan berintegriti, yang telah diberikan amanah untuk menguruskan dana bakal jemaah haji,” katanya.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *