400 kedai mamak gulung tikar gara-gara syarat ketat ambil pekerja asing

Pergi sahaja ke kedai India-Muslim atau kedai mamak memang tidak pernah lepas dari pemandangan di sekitar kedai itu yang dikelilingi oleh tenaga pekerja asing.

Kebergantungan yang tinggi terhadap pekerja asing juga telah menyebabkan hampir 400 kedai mamak terpaksa gulung tikar apabila syarat diketatkan bagi mengambil dan mengupah pekerja asing.

Presiden Persatuan Pemilik Kedai Kopi Malaysia-Singapura (MSCP) Su Mong berkata, terdapat hampir 20,000 ahli persatuannya di seluruh Malaysia yang terpaksa menutup kedai.

Katanya, jumlah itu akan bertambah jika prosuder untuk mengupah pekerja asing lebih rumit dan ketat. Pekerja asing sebenarnya penting untuk sesebuah operasi kedai mamak atau India-Muslim.

“Ini bermakna lebih banyak perniagaan akan ditutup kerana prosedur untuk mengupah semula (pekerja asing) dijadikan lebih rumit dan ketat.”

“Pemilik kedai kopi Cina akan mendapat tempias kesusahan sekiranya pihak berkuasa tidak melihat betapa pekerja (asing) sebenarnya sebahagian daripada operasi,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (PRIMAS) T. Thanabalan berkata restoran daun pisang juga dijangka akan ditutup tahun ini kerana mereka terpaksa menukar pekerja asing.

Katanya, pemilik restoran berhadapan dengan prosuder yang ketat jika mahu mengubah pekerja warga asing dengan memenuhi syarat ditetapkan kerajaan.

“Sistem untuk mendapat pengganti menjadi semakin ketat dan mustahil golongan biasa mampu memenuhi semua syarat ditetapkan kerajaan,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *