Adakah Guan Eng anggap rakyat di Permatang Pauh kurang cerdik?

Alasan yang diberikan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kononnya kuasa untuk memansuhkan tol Sungai Nyior hanya boleh dilakukan oleh Kerajaan Persekutuan sebenarnya hanya helah Ketua Menteri Pulau Pinang itu untuk melepaskan diri, kata Ketua Pemuda UMNO Bahagian Permatang Pauh, Abu Bakar Sidekh Zainol Abidin.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Guan Eng semalam yang berjanji mahu memansuhkan tol Sungai Nyior jika Pakatan Harapan yang diketuai DAP berjaya merampas Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) akan datang.

“Guan Eng pada 2008 juga menggunakan janji yang sama ketika berkempen pada PRU12, namun sehingga kini dia gagal menunaikan janjinya untuk memansuhkan tol berkenaan,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Abu Bakar berkata, Ketua Menteri Pulau Pinang itu tahu beliau hanya memberi harapan palsu kepada rakyat Pulau Pinang selama ini.

“Kalau dah tahu beliau tidak boleh lakukan perkara itu, kenapa menjanjikan bulan dan bintang kepada rakyat.

“Isu tol ini sangat sensitif kepada rakyat terutamanya kepada golongan pertengahan dan berpendapatan rendah.

“Beliau (Guan Eng) sengaja mahu meraih sokongan sedangkan dia tahu sangat mustahil perkara itu untuk beliau laksanakan,” kata beliau lagi.

Beliau juga berkata, bukan janji menghapuskan tol Sungai Nyior sahaja yang gagal ditunaikan, sebaliknya banyak lagi janji-janji manis lain tidak ditunaikan oleh kerajaan DAP.

Justeru, beliau berkata, rakyat Pulau Pinang diingatkan supaya tidak lagi terpengaruh dan terpedaya lagi dengan janji-janji manis pemimpin Pakatan Harapan yang jelas tidak boleh dipercayai.

Pengumuman yang dibuat oleh Guan Eng itu semasa berucap pada majlis pecah tanah pembinaan kompleks pasar awam sementara di Jalan Tenggiri, semalam.

Kata Guan Eng, beliau sendiri akan meminta dan merayu kepada bakal Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail untuk menghapuskan tol tersebut jika Pakatan Harapan berjaya membentuk kerajaan pada PRU-14 nanti.

“Macam mana kita nak lakukan kalau ia bukan di bawah kuasa kerajaan negeri. Tetapi kalau kita menang di Putrajaya kita berjanji akan hapuskan tol Sungai Nyior ini,” kata Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *