Anggap senamrobik bukan alasan untuk halalkan ‘Panama Dance’

Trend tarian Panama atau Panama Dance mula mendapat sambutan masyarakat negara ini sehinggakan mempengaruhi penjawat agensi kerajaan untuk melakukan tarian itu secara berkumpulan di tempat kerja mereka.

Walaupun, sudah mendapat teguran dari pelbagai pihak bahawa tarian itu haram untuk dilakukan terutamanya umat Islam. Tetapi, masih terdapat pihak yang mengendahkan perkara terbabit dan masih memuatnaik video tarian di media sosial.

Menurut Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd. Yusof Ahmad, Panama Dance itu haram itu dilakukan terutamanya jika ia melibatkan percampuran lelaki dan perempuan bukan mahram.

Beliau berkata, tindakan memuatnaik video tarian itu di media sosial juga haram apabila ia menunjukkan susuk tubuh wanita yang tidak sepatutnya dilihat oleh mahram.

“Mungkin ada sesetengah itu hendak menggunakannya sebagai rujuk melakukan senam robik di dalam bilik mereka. Bagaimanapun masih tidak menghalalkan kita untuk menyebarkan secara terbuka wanita menutup aurat berjoget sebegitu.

“Mereka yang hendak buat tarian itu janganlah dirakam, dimuat naik dan jangan dikongsi ke media sosial. Jangan biarkan bukan mahram melihat susuk tubuh anda berlenggang-lenggok sedemikian rupa.

“Jaga maruah dan jaga aib anda sebagai seorang muslimah,” katanya.

Sebelum ini, Mufti Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman juga telah menasihati orang ramai untuk tidak melakukan tarian itu dan tidak mengajak orang ramai untuk melakukan perkara yang haram bersama-sama.

“Kita lihat mereka yang muat naik video itu, kapsyen mereka pastinya seperti mengajak mereka membuat tarian sama iaitu bercampur lelaki dan perempuan.

“Kalau kita buat benda haram, jangan mengajak orang lain buat benda yang sama. Biarlah buat trend yang sama-sama dapat pahala, Islam itu mudah tetapi jangan bermudah-mudahkan,” katanya.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *