Bahaya minum kopi 3 dalam 1 yang ramai tak tahu

Minuman 3 dalam 1 adalah antara perkara yang sering diamalkan oleh orang yang sentiasa mahu cepat dan segera. Minuman seperti kopi 3 dalam 1 ini menjadi pilihan terutamanya untuk yang mengatuk mahu fokus bekerja dan dibancuh ketika di pejabat.

Hanya perlu koyakkan bungkusan kopi dan masukkan air panas, sedia untuk diminum. Tidak sukar berbanding bansuh kopi biasa yang perlu diletak kopi, gula dan sebagainya.

Namun begitu, masih ramai orang tidak sedar bahaya minuman 3 dalam 1 ini mempunyai kesan bahaya kerana mengandungi paras gula yang berlebihan untuk setiap hidangan iaitu lebih dari tiga suduh teh gula.

Ramai orang tidak sedar minuman kopi 3 dalam 1 yang diminum mereka itu manis apabila dia ditenggelamkan oleh rasa kopi yang pahit.

Pertama, minuman 3 dalam 1 ini mempunyai tenaga palsu. Walaupun minuman itu mendakwa mempunyai kandungan ginseng, kacip fatimah dan tongkat ali untuk menambah tenaga sebenarnya kandungan herba tenaga itu hanya sedikit sahaja dan tidak memberi kesan pada tubuh badan.

Kedua, kekurangan sel darah merah. Minuman ini sebenarnya menyahkan segala bentuk zat besi yang diperlukan oleh badan. Akibat tidak mencukupi zat bezi ia memberi kesan kepada masalah anemia atau kekurangan sel darah merah.

Ketiga, boleh menyebabkan orgran penting rosak. Kerosakan pada buah pinggang yang tidak dapat menahan dengan pelbagai kandungan bahan yang diletakkan dalam minuman tersebut selain boleh menyebabkan masalah batu karang.

Keempat, penghidap kanser. Kebanyakkan makanan atau minuman segera dalam tin mengandungi bahan kimia acrylamide. Menerusi kajian kesihatan dilakukan negara Belanda, toksik acrylamide dalam darah perlahan-lahan meningkatkan risiko kanser ovari dan kanser rahim. Malah, toksik acrylamide juga antara bahan yang terkandung dalam rokok.

Kelima, jangan tertipu dengan kebaikan kopi. Sebenarnya kadar kopi dalam setiap bungkusan minuman 3 dalam 1 hanya sedikit dan terdapat kandungan minyak sayur hidrogenisasi yang menjadi penyebab utama pengumpulan asid lemak tepu yang membahayakan kesihatan terus kepada obesiti.

Apapun, boleh jika ingin minum kopi 3 dalam 1 tetapi perlulah secara terkawal dan jangan mengamalkan minum minuman itu setiap hati. Jika benar-benar sibuk sehingga tiada masa untuk bansuh minuman yang sihat untuk diri sendiri adalah lebih baik minum air masak sahaja kerana kesihatan pun lebih terjamin. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *