Bekas ahli DAP mahu tumbangkan calon PKR di DUN Bukit Tengah

PULAU PINANG – Bekas ahli DAP, Shamsher Singh Thind bercadang bertanding sebagai calon bebas dan mahu bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tengah yang kini milik PKR dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang semakin hampir.

Kata beliau yang pernah mengkritik kepimpinan parti dalam konvensyen DAP Pulau Pinang secara terbuka, Bukit Tengah menjadi pilihan kerana beliau pernah membantu 20 keluarga yang diusir di kawasan tersebut.

“Saya menawarkan diri sebagai calon alternatif pada saat pengundi bosan terhadap kedua-dua belah pihak dalam persaingan politik kini. Saya mahu menunjukkan politik tidak semestinya berkaitan parti politik.

“Jika saya terpilih, saya mahu menggunakan jawatan itu untuk mewujudkan semak dan imbang dalam politik. Saya akan menjadi penggubal undang-undang yang mesra rakyat, bukan mesra-parti,” katanya dalam satu kenyataan.

Kali terakhir calon bebas bertanding di Bukit Tengah ialah pada PRU 2013 lalu, apabila Mohan Apparoo hilang depositnya setelah mendapat hanya 182 undi.

Dalam pada itu, Shamsher turut mengakui beliau menghadapi masalah membiayai kempennya dan salah satu langkah ialah mendapatkan sumbangan daripada orang ramai.

“Saya bukan ahli perniagaan yang kaya, tetapi saya komited dengan kerja saya. Saya pernah memberi khidmat guaman percuma.

“Saya perlukan sekurang-kurangnya RM50,000 untuk deposit dan kempen. Jika anda sedia membantu membiaya saya, saya akan bertanding. Jika gagal mencapai sasaran, saya akan dermakan semua wang itu,” kata beliau lagi.

Beliau juga meluahkan rasa kenyakinan bahawa penyokong kempen #UndiRosak akan memberi undi kepadanya.

Sebelum ini, kempen #UndiRosak hangat diperkatakan apabila ia merupakan satu gerakan awam yang meminta pengundi merosakkan undi mereka sebagai tanda protes terhadap parti bertanding bagi memaksa mereka lebih prihatin terhadap suara rakyat.

Sementara itu, Shamsher mengkritik pembabitan bekas perdana menteri yang kini Pengerusi Parti Pribumi Bersatu (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Pakatan Harapan yang diangkat sebagai calon perdana menteri sementara Pakatan Harapan jika pakatan pembangkang itu berjaya membentuk kerajaan pada PRU-14 akan datang.

Beliau berkata, bekas Perdana Menteri selama 22 tahun itu masih belum meminta maaf atas perbuatannya dahulu, manakala Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan pemimpin Pakatan Harapan lain tahu tentang tindakan Mahathir itu.

“Kita menentang Dr Mahathir dari mula lagi. Dengan membawa beliau ke dalam Pakatan Harapan, kita turut membawa masalah itu,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *