CEUPACS terharu dengan keprihatinan Perdana Menteri jaga sukarelawan awam

Baru-baru ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan kenaikan elaun Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA).

Kenaikan elaun RELA daripada RM6 sejam kepada RM8 sejam manakala elaun pegawai RELA pula dinaikkan daripada RM7.80 sejam ke RM9.80 sejam.

Jelasnya, kerajaan juga memberi peruntukan tambahan sebanyak RM20 juta kepada Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) bagi pembelian uniform kepada kesemua anggota dan pegawai Rela.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pula mengumumkan kenaikan elaun anggota dan pegawai APM, masing-masing daripada RM6 kepada RM8 sejam dan RM7.80 kepada RM9.80 sejam

Sehubungan itu, Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Kerajaan (Cuepacs) memuji dan berterima kasih dengan usaha yang dilakukan oleh untuk meningkatkan elaun sukarelawan.

Presidennya, Datuk Azih Muda berkata pastinya dengan kenaikan yang diberikan ini akan meningkatkan lagi motivasi mereka selain mengurangkan beban hidup akibat kos sara hidup.

“Terima kasih Perdana Menteri. Sudah tentu dengan kenaikan elaun Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) akan meningkatkan motivasi mereka, selain mengurangkan beban hidup akibat kenaikan kos sara hidup.

“Kenaikan ini bukan sahaja berita kepada anggota RELA dan APM tetapi juga seluruh keluarga mereka,” katanya.

Azih menjelaskan, kenaikan yang diberikan kerajaan ini bukan berunsurkan politk sebaliknya sebagai tanda kerajaan menghargai RELA dan APM selain mendengar rintihan rakyat mengenai kenaikan kos sara hidup.

“Bagi saya ini adalah penghargaan kerajaan kepada RELA dan APM,” ujarnya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *