DAP risau bila Teng Chang Yeow diumum sebagai bakal CM P.Pinang

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengakui tiada jaminan pasti yang Pakatan Harapan akan terus kekal memerintah negeri Pulau Pinang selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, penyokong-penyokong DAP jangan berasa terlalu selesa dengan kedudukan Pakatan Harapan di negeri Pulau Mutiara itu.

Guan Eng dan DAP mula dilihat bimbang apabila pemimpin kebangsaan UMNO yang baru-baru ini turun ke negeri tersebut telah mengumumkan calon ketua menteri Barisan Nasional (BN) iaitu Ketua GERAKAN Pulau Pinang, Teng Chang Yeow.

“Kita kena kerja keras untuk kekalkan negeri. Kamu mungkin fikir Barisan Nasional tak akan menang tapi janganlah terlalu yakin.

“Pihak sebelah sana berhasrat untuk menang di Pulau Pinang. Pemimpin BN dari (Presiden MCA) Liow Tiong Lai sehingga (Timbalan Presiden UMNO) Ahmad Zahid Hamidi dan (Naib Presiden UMNO) Hishammuddin Hussein dah umumkan Teng sebagai calon ketua menteri.

“Kita tak boleh main-main lagi. Kita serius untuk menang di Pulau Pinang,” kata Guan Eng.

Beliau berkata demikian di hadapan penyokong pembangkang di Esplanade George Town di mana DAP Pulau Pinang semalam melancarkan jentera pilihan raya menjelang PRU-14 akan datang.

Malah, Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan mendakwa kononnya negeri Pulau Pinang akan bertukar menjadi lebih teruk sekiranya BN merampas semula negeri tersebut daripada Pakatan Harapan.

Dakwaan yang dilemparkan Ketua Menteri Pulau Pinang dilihat sengaja cuba menakut-nakutkan rakyat negeri berkenaan kononnya semuanya akan hilang dan musnah jika BN mengambil alih kembali.

“Tengoklah sistem perkhidmatan feri. Ia jadi lebih teruk dalam 10 tahun. Siapa yang bertanggungjawab? BN lah.

“Bukan macam kerajaan Pakatan Harapan. Dalam 10 tahun, kita dah jadikan Pulau Pinang negeri yang bersih,” dakwa Guan Eng.

Sudah maklum, Pakatan Harapan terutamanya DAP sering mencetuskan isu perkauman, namun kini Guan Eng menuduh BN pula akan memainkan isu perkauman untuk mengalih perhatian rakyat dari isu kenaikan kos sara hidup selain cukai barang dan perkhidmatan (GST) .

“Inilah pembohongan yang akan mereka laungkan kepada rakyat di luar Pulau Pinang supaya membenci DAP. Mereka akan menimbulkan kebencian terhadap bukan Islam supaya mendapat sokongan Melayu.

“Mereka akan main sentimen ini untuk menutup pekung mereka sendiri.

“Malah di Kelantan pun, kita sudah dengar yang penyokong PAS kata GST itu bagus,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow juga turut mengakui yang PRU-14 nanti akan menjadi lebih sukar berbanding PRU sebelum ini.

Beliau juga mengingat kepada penyokong-penyokong parti Roket itu agar tidak memperlekehkan BN.

“Sentimen (di sebelah BN) sudah sangat berubah daripada kepercayaan yang Pakatan Harapan akan menang dengan selamat.

“Adakah mereka tahu sesuatu yang kita tak tahu?” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *