#Doula hanya pandai bercakap, tapi bukan bidan bertauliah

Doula bermaksud peneman kepada ibu hamil sama ada dalam tempoh mengandung, saat getir bersalin dan semasa berpantang. Tetapi, amalan doula di negara ini lebih kepada menghindari pihak hospital dan tidak menggunakan khidmat kepakaran.

Amalan doula dikatakan mula popular di luar negara tetapi di AS dan United Kingdom mereka mempunyai badan khas yang mengiktiraf doula dan bekerjasama dengan pihak perubatan untuk memudahkan proses bersalin.

Tetapi, amalan doula di Malaysia ini pula lebih ekstren berbanding di luar negara apabila meminta wanita yang mengandung untuk bersalin di rumah berbanding hospital.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya, menjelaskan terdapat kalangan doula yang mengaitkan amalan agama Islam seperti ketika Mariam melahirkan Nabi Isa hanya di rumah untuk memujuk ibu hamil bersalin di rumah.

“Amalan di luar negara seperti Amerika Syarikat, doula tidak sampai kepada peringkat menasihati ibu bersalin di rumah atau dalam bahaya.

“Di negara ini, mereka lebih ekstrem apabila menasihati ibu bersalin di rumah, walaupun tidak mengetahui keadaan ibu terbabit, sama ada berisiko tinggi atau tidak.

“Mereka pandai bercakap dan akhirnya ibu ini terpengaruh dan melahirkan bayi di rumah,” katanya.

Menurutnya, tujuan asal doula hanya memberi nasihat dan membuat urutan bukannya menyambut kelahiran bayi. Dibimbangi melahirkan bayi di rumah menyebabkan kematian.

“Doula dalam bahasa Greek maknanya hamba wanita tujuan asal membantu wanita hamil seperti memberi nasihat dan membuat urutan tetapi tidak boleh menyambut kelahiran bayi.

“Mereka kalau mahu menyambut kelahiran bayi mesti berdaftar dan mendapatkan sijil terlebih dahulu,” katanya.

Dr Hilmi berkata, berlaku peningkatan kelahiran tidak selamat pada tahun 2016 hingga 2018 apabila setiap tahun dilaporkan satu kes kematian bayi baru lahir.

“Sejak 2014, peratus kelahiran tidak selamat akibat pengaruh aktiviti doula dalam kalangan kelahiran tidak selamat adalah kurang dari 0.5 peratus.

“Bagaimanapun, berlaku peningkatan bilangan kelahiran tidak selamat yang membabitkan aktiviti doula di mana dua kelahiran dilaporkan masing-masing pada 2014 dan 2015.

“Bilangan ini meningkat kepada enam kelahiran pada 2016 dan tujuh kelahiran pada 2017. Akibat kelahiran tidak selamat membabitkan doula ini, tiga kematian bayi baru lahir telah dilaporkan iaitu satu kes masing-masing pada 2016, 2017 dan Januari 2018,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *