Dulu kata Anwar tumbuk sendiri, sekarang Mahathir salahkan Polis pula

Sudah banyak perkara yang diputar belit oleh bekas perdana menteri yang kini merangkap Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menutup salahlaku yang terdedah dan didedahkan.

Inilah cara bekas perdana menteri keempat itu yang tidak pernah mengakui kesalahan yang pernah beliau lakukan. Beliau lebih gemar memutar belit daripada mengakuinya. Tindakan itu untuk mengalih perhatian rakyat daripada masalah yang membelenggu beliau sekarang ini.

Seluruh rakyat Malaysia tahu bahawa Mahathir adalah orang yang bertanggungjawab mempenjarakan bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa beliau berkuasa dahulu.

Mahathir memecat Anwar sebagai Timbalan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO pada 1998, dan dihumbannya ke Sungai Buluh atas tuduhan salahguna kuasa dan liwat. Namun sebelum ini, pengerusi parti Cap Bunga itu pernah buat lawak apabila menandatangani petisyen untuk membebaskan suami kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail itu.

Rasanya ramai masih ingat keadaan Anwar semasa pertama kali dibawa ke mahkamah untuk didakwa, Anwar keluar dari kereta polis dengan matanya lebam. Ia adalah detik mencetuskan gerakan reformasi bagi menolak Mahathir.

Hasil siasatan mendapati Tan Sri Rahim Noor yang ketika itu ketua polis negara bertanggungjawab atas insiden mata lebam Anwar tersebut. Beliau meletakkan jawatan pada Jan 1999. Selepas dibicarakan Rahim didapati bersalah dan dihukum penjara dua bulan serta denda RM2,000.

Jika diimbas kembali kenyataan Mahathir pada 1 Oktober 1998 di mana Mahathir pernah mengatakan bahawa kecederaan itu dilakukan Anwar sendiri.

Tetapi Mahathir hari ini putar belit pula apabila menyalahkan polis atas insiden mata lebam yang berlaku ke atas Anwar yang juga Ketua Umum PKR. Untuk menampakkan beliau tidak ada kaitan dengan insiden yang berlaku ke atas Anwar itu, Mahathir cuba menegaskan yang kononnya beliau sangat marah kepada polis ketika itu.

“Saya sangat marah kepada polis, kerana saya tanya mereka: mengapa kamu tidak bicarakan dia (Anwar)?

“Mula-mula mereka tak mahu beritahu saya. Hanya kemudian mereka maklumkan bahawa mereka menyebabkan mata dia (Anwar) lebam,” kata Mahathir dalam satu kenyataannya terbaru.

Hebat Mahathir ‘berdrama’! Kenyataan Mahathir ini boleh disifatkan beliau sebenarnya hanya mahu menyelamatkan dirinya daripada imejnya lebih terjejas teruk. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *