Guan Eng jangan hipokrit bentang manifesto palsu

Sudah jelas dalam manifesto Pakatan Harapan menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) yang diumumkan pakatan pembangkang yang diketuai DAP itu baru-baru ini penuh dengan janji-janji manis dan mengitar semula manifesto PRU 2013 .

Terdapat pelbagai janji dalam manifesto gabungan pembangkang itu yang boleh disifatkan sebagai ‘gula-gula’ dalam memberikan janji palsu kepada rakyat. Janji ini hanya nampak gah dalam ucapan, tetapi mustahil untuk dilaksanakan.

Manifesto pakatan pembangkang, antara lain mengandungi cadangan mengehadkan jawatan Ketua Menteri, Perdana Menteri dan Menteri Besar kepada dua penggal.

Merujuk kepada cadangan tersebut, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam nada sindiran berkata, sewajarnya Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sudah boleh mengumumkan meletakkan jawatan tertinggi tersebut.

“Saya ucapkan selamat bersara kepada saudara Lim Guan Eng,” kata Perdana Menteri.

Beliau berkata demikian dalam di laman blog beliau, najibrazak.com.

Beliau yang juga Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional (BN), menyifatkan manifesto Pakatan Harapan itu penuh dengan janji-janji manis seperti madu namun sebenarnya ia racun berbisa.

“Kenapa sekarang baru nak cadangkan, kenapa bukan dahulu semasa ketua mereka jadi Perdana Menteri lima penggal setengah.

“Bukan itu sahaja, malah manifesto mereka juga hipokrit, layaklah digelar harapan palsu,” kata Najib.

Sementara itu, Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, berkata projek mega pembinaan terowong dasar laut di Pulau Pinang yang kini disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak pernah dimasukkan ke dalam manifesto Kerajaan DAP Pulau Pinang pada PRU-13 yang lalu.

Beliau yang Naib Presiden UMNO berkata, beliau hairan mengapa mereka begitu bersungguh-sungguh mempertahankan projek terowong tersebut selama ini, sedangkan banyak janji yang terkandung dalam manifesto sebelum ini tidak dilaksanakan.

“Isu terowong itu juga diselubungi pelbagai persoalan kontroversi dan mereka tidak dapat menjawab semua dengan baik.

“Mengapa mereka masih mempertahankan projek itu sedangkan janji-janji lain yang terkandung dalam manifesto sebelum ini tidak ditunaikan?” kata beliau selepas Majlis Perjumpaan dan Amanat bersama Ahli Jawatankuasa 4 Peringkat UMNO Bahagian serta Kepimpinan Barisan Nasional (BN) negeri di Dewan Utama, Universiti Teknologi Mara (UiTM). –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *