Guru wanita rugi RM 41’500 gara-gara mengejar cinta lelaki Afrika

Sindiket ‘love scam’ bukanlah satu fenomena baharu. Walaupun sudah terdapat pelbagai amaran tentang penipuan dalam talian telah dikeluarkan, tetapi masih ada yang menjadi mangsa.

Terkini, seorang guru wanita telah mengalami kerugian RM41,500 selepas terperdaya dengan sindiket ‘love scam’ melalui laman sosial facebook.

Mangsa yang berusia 50 tahun dari Taman Saujana Idaman mula terpedaya apabila suspek berkata mahu memberi hadiah istimewa sebagai tanda perkenalan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri, Superintenden Mohd Wazir Mohd Yusof menjelaskan mangsa telah dihubungi suspek mendakwa hadiah tersebut tidak dapat pelepasan pihak kastam dan perlu membayar RM4,500.

“Pada hari yang sama, kira-kira jam 3.30 petang mangsa memasukkan wang berkenaan ke dalam akaun Bank CIMB yang diberikan oleh suspek.

“Pada 30 Januari lalu, mangsa menerima panggilan daripada seorang lagi suspek yang memperkenalkan diri sebagai wakil “Ajen T Link” dan memaklumkan perlu membuat pembayaran berjumlah RM18,000 bagi urusan mendapatkan ‘Certificate Laundry Money’,” katanya

Mangsa yang langsung tidak curiga tentang perkara itu telah memasukkan wang berjumlah RM18,000 berkenaan di Maybank cawangan Jerantut.

“Pada 1 Mac lalu, kira-kira jam 2.12 petang, mangsa menerima pesanan daripada lelaki itu yang mendakwa sudah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) namun ditahan oleh pihak kastam kerana membawa wang berjumlah AS$100,000 (RM391,249). Suspek meminta mangsa membayar RM4,000 kepada pihak kastam.

“Pada hari berikutnya mangsa memasukkan duit RM4,000 ke dalam akaun Maybank yang diberi suspek berkenaan. Pada 6 Mac lalu, mangsa sekali lagi memasukkan RM15,000 ke dalam akaun yang sama bagi tujuan yang sama,” katanya.

Bagaimanapun, guru terbabit mula rasa ditipu apabila suspek meminta untuk memasukkan wang berjumlah RM30,000 bagi melepaskan diri dari perbicaraan mahkamah dan telah membuat laporan polis

Sementara itu, Love scam ini juga dikenali sebagai Afrika scam kerana sindiket itu didalangi warga Afrika. Apapun, orang ramai diminta menyelidik dahulu sebelum melakukan sebarang permindahan wang. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *