Hak agama Islam tetap dipertahankan selagi BN memerintah negara

Selagi kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah negara ini, parti yang ditunjangi UMNO itu akan terus membangunkan dan memartabatkan Islam, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Beliau berkata, Pakatan Harapan yang dianggotai DAP, PKR, PAN dan PPBM sudah jelas tidak mampu untuk melakukannya kerana dalam perlembagaan parti DAP tidak pernah mengakui Islam sebagai agama persekutuannya, sebaliknya DAP secara zahirnya mahu menjadikan Malaysia sebagai negara sekular.

“Perlembagaan DAP secara zahirnya mahu menjadikan negara ini sama rata dan pemimpin mereka seringkali menyatakan Malaysia adalah negara sekular…apa jaminan mereka untuk mempertahankan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.

“Yang menerajui Pakatan Harapan pula adalah DAP, jadi kita kena lihat asal usul perjuangan mereka,” kata beliau.

Beliau berkata demikian selepas Program Multaqa Murabbi Ummah Peringkat negeri Pahang di Dewan Tun Razak, semalam.

Tindakan parti DAP yang beria-ia menafikan negara ini sebagai Negara Islam sudah cukup untuk membuktikan bahawa parti Roket itu sememangnya sebuah parti bersifat anti-Islam dan Melayu.

Dalam pada itu, Asyraf Wajdi berkata, tidak dinafikan perjuangan PAS selama ini untuk memartabatkan Islam, namun parti Islam itu hanya bertanding 40 kerusi parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang sedangkan untuk memastikan agenda Islam berterusan, ia memerlukan satu parti yang memiliki kuasa politik yang kuat bagi memerintah negara.

“Kita tidak menafikan perjuangan PAS untuk menegakkan syiar Islam, tetapi dalam masa yang sama mereka juga tidak boleh menafikan perjuangan untuk membangunkan dan memartabatkan Islam 60 tahun sebelum ini turut dilakukan oleh UMNO.

“Sebab itu selagi BN memerintah negara ini, hak agama Islam akan terus dipertahankan, hak agama lain kita hormati sekali gus ia dapat memastikan keharmonian negara ini dapat terus dikekalkan.

“Itu antara faktor negara luar mengiktiraf Malaysia dan menjadikan negara kita sebagai contoh negara Islam yang sebenar dan berjaya menjamin kemakmuran,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *