Hutang negara akan meningkat seperti Greece tanpa perlaksanaan GST

Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) mula berkuat kuasa pada 1 April dan pelaksanaan sistem percukaian itu tidak dinafikan telah membantu meningkatkan ekonomi Malaysia.

Selain itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan perlaksanaan GST ini juga meningkatkan pendapatan negara dari berada dalam keadaan defisit.

Beliau berkata, tanpa GST pasti negara tidak dapat mengutip hasil sebanyak RM45 bilion setahun. Kemudian kerajaan akan kembalikan semula hasil itu kepada rakyat dalam bentuk bantuan pendidikan, bantuan kepada pekebun kecil dan nelayan serta Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

“Kalau pembangkang hendak menghapuskan GST untuk digantikan dengan SST (cukai jualan dan perkhidmatan), itu tipu. Kalau tidak dapat hasil RM45 bilion, negara akan menjadi negara defisit.

Kita tahu bahawa hutang negara kian menguncup tetapi kalau hasil itu tiada, hutang negara akan meningkat dan menjadi seperti di Greece,” katanya.

Selain itu, kadar GST Malaysia yang dikenakan juga antara yang terendah di dunia iaitu pada enam peratus.

Sementara itu, ARAB Saudi juga dilihat mengikut jejak Malaysia dengan memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) untuk memperkasakan ekonomi. Arab Saudi memperkenalkan Cukai Tambah Nilai (VAT), sejenis GST bermula pada Januari 2018. –utaranews

One thought on “Hutang negara akan meningkat seperti Greece tanpa perlaksanaan GST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *