Ibubapa gagal didik anak dengan agama jadi punca utama masalah sosial

Kes berkaitan ibu hamil tanpa nikah memang amat membimbangkan. Malah, terdapat banyak kes di siarkan di media cetak dan elektronik tentang kes bayi dibuang oleh ibu yang hamil anak luar nikah kerana malu dengan pandangan orang sekeliling.

Terdapat 800 kes ibu hamil tanpa nikah daripada purata tahunan telah didaftarkan di Jabatan Kerja Sosial Perubatan Hospital Kuala Lumpur.

Ibu hamil tanpa nikah ini merujuk ke jabatan kerana mahu mendapatkan khidmat nasihat, sokongan sosial dan emosi serta mengesan waris keluarga bagi membincangkan tentang penjagaan ibu terbabit dan bayinya selepas discaj dari wad.

Selain itu, tujuan rujukan ibu hamil tanpa nikah ini juga untuk mengelakkan dari berlakunya masalah pembuangan bayi, jual beli bayi serta kecenderungan berlakunya Post Partum Depression (PPD).

Pensyarah Universiti Utara Malaysia Cawangan Kuala Lumpur, Suriani Shaari berkata, peningkatan masalah sosial di kalangan masyarakat ini juga adalah berpunca daripada kegagalan ibu bapa untuk mendidik anak-anak dengan ajaran agama dengan baik.

Katanya, jika anak-anak yang didik dengan ajaran agama yang cukup pasti agama itu dapat menjadi benteng daripada melakukan perbuatan yang haram dan dilarang dalam Islam.

Sehubungan itu, beliau menasihati semua ibu bapa untuk menitikberatkan soal didika agama dalam diri anak-anak agar dapat mencegah anak-anak terlibat dengan gejala sosial dalam masyarakat

“kita harus berbalik semula kepada ajaran agama yang menitikberatkan tanggungjawab, nilai kasih sayang dan hormat-menghormati di antara satu sama lain di dalam sesebuah keluarga.

“Tumpuan aspek kerohanian dan penerapan nilai-nilai agama seperti mendekatkan diri dengan Allah SWT, ­melakukan amalan dituntut Islam, mendirikan solat wajib dan sunat serta membaca al-Quran amat penting bagi mengurangkan gejala sosial dalam kalangan masyarakat,” jelasnya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *