Jangan beli ‘Rock Melon’ dari Australia untuk elak penyakit Listeria

Sebelum ini, terdapat penularan wabak Listeria dikatakan berpunca melalui tanaman rock melon yang telah tercemar sehingga meragut nyawa empat orang di Victoria, Sydney.

Sehubungan itu, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menasihati rakyat Malaysia supaya tidak membeli atau makan buah rock melon dari Australia untuk mengelakkan penularan wabak Listeria.

Beliau berkata, kerajaan telah menghentikan sementara waktu import rock melon dari Australia sebagai langkah berjaga-jaga.

Katanya, pihak Australia juga telah menyekat dari mengeksport rock melon sehingga keadaan kembali selamat.

“Pihak Australia sendiri sudah menghentikan eksportnya dan kita menasihatkan rakyat kita tidak mengambil ataupun membeli rock melon dari Australia kerana kita bimbang berlakunya kontiminasi yang berasal dari negara mereka.

“Kita akan menyekat (import rock melon) sehingga keadaannya jadi lebih baik,” katanya.

Sementara itu, penularan wabak Listeria itu sehingga menyebabkan kematian empat nyawa itu dikatakan bermula dari sebuah ladang di New South Wales (NSW).

Selain Malaysia, buah rock melon dari Australia itu turut diekport ke Singapura dan Brunei. Oleh itu, negara yang mengeksport buah rock melon itu dinasihatkan berhati-hati.

Ahmad Shabery menggalakkan pengguna untuk beralih kepada buah-buahan tempatan. Rock melon tempatan juga banyak dijual dan lebih selamat.

“Rock melon tempatan pun banyak dan saya percaya ianya selamat dan tidak ada isu kalau kita menggunakan produk tempatan,” katanya lagi.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *