Kejar gaji mahal, rakyat Malaysia sanggup jadi ‘bangla’ di Korea

Dijanjikan kadar upah yang lumayan dan bekerja sambil bercuti di Korea menyababkan ramai rakyat Malaysia yang sanggup menjadi ‘bangla’ di Korea dan membayar ribuan ringgit kepada ejen sebagai yuran untuk memasuki negara itu menggunakan visa pelancong.

Tetapi, janji diberik upah lumayan itu hanyalah tinggal janji apabila kebanyakkan rakyat Malaysia lebih banyak hidup menderita di Korea kerana ditipu dan diekpslotasi.

Dilaporkan sebuah akhbar terdapat kira-kita 5,000 rakyat Malaysia yang menetap secara haram di Korea Selatan dan hidup dalam keadaan bersembunyi seperti pelarian untuk mengelak ditangkap pihak berkuasa.

Selain itu, terdapat antara rakyat Malaysia yang terkandas di negara terbabit kerana tidak mempunyai wang untuk pulang ke Malaysia. Ada antara yang mengalami kecacatan kekal kerana mengalami kemalangan di tempat kerja dan tidak dibayar upah oleh majikan.

Seorang rakyat malaysia yang mahu dikenali sebagai Farhan berkata dia sudah dipecat oleh majikan di sebuah syarikat pemprosesan rumpai laut kerana demam selepas seminggu mula bekerja. Kini sudah lebih 2 bulan dia hidup menumpang mendapatkan simpati rakan-rakan lain.

“Saya dipecat kerana demam seminggu selepas mula bekerja. Kami bergantung kepada rakan-rakan untuk makan,” katanya.

Disebabkan tidak mempunyai sumber kewangan, dia hanya mampu untuk makan biskut sahaja. Jika pada hari biasa dia akan menumpang di rumah rakanya dan apabila hari minggu akan tidur di Masjid Pusat Seoul.

Sementara itu, seorang wanita rakyat Malaysia yang bekerja di landang bawang dan ubi keledek berkata dia terpaksa tidur berhimpit di sebuah rumah kecil bersama-sama 18 penghuni lain.

Beliau berkata, ada antara penghuni yang terpaksa tidur di lantai dapur atau depan tandas kerana rumah yang terlalu sempit.

Oleh itu, masyarakat dinasihatkan janganlah terlalu mudah termakan dengan janji manis oleh ejen pencari kerja tentang kadar upah yang mahal apabila bekerja di luar negara. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *