Kenapa Guan Eng masih kekalkan Zenith dalam projek terowong P.Pinang?

Sudah maklum, syarikat pemaju utama bagi projek terowong dasar laut, Konsortium Zenith Construction Sdn. Bhd. diselubungi pelbagai kontroversi termasuklah dakwaan berhubung memberi rasuah untuk menghentikan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Jadi, memang wajarlah apabila GERAKAN Pulau Pinang mengkritik pendirian Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah pentadbiran DAP yang terus mengekalkan konsortium berkenaan sebagai kontraktor bagi projek terowong bernilai RM6.3 bilion itu.

Naib Pengerusi GERAKAN Pulau Pinang, Lee Boon Ten menyifatkan tindakan itu jelas menunjukkan sikap pilih kasih diamalkan Kerajaan DAP Pulau Pinang yang di bawah pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng apabila terus mengekalkan Zenith.

“Ini kerana, kerajaan negeri sebelum ini, menggugurkan Beijing Urban Construction Group (BUCG) daripada konsesi projek berkenaan selepas syarikat itu terbabit dalam insiden kren jatuh di Kuala Lumpur, pada Ogos 2016.

“Justeru, rakyat perlu tahu apa justifikasi kerajaan negeri mengekalkan Zenith sebagai syarikat pemaju utama projek terbabit, walaupun ia dibayangi pelbagai kontroversi dan dakwaan merasuah RM22 juta untuk menutup siasatan SPRM.

“Kita juga mahu bertanya mengenai isu pembayaran yang dibuat kepada Zenith, sama ada ia akan dipulangkan kepada kerajaan negeri jika kontrak syarikat terbabit digugurkan?” kata Boon Ten dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Pemangku Ketua Pemuda GERAKAN Pulau Pinang, Jason Loo menggesa Guan Eng agar memberi penjelasan tentang hubungan antara beliau dengan seorang ahli perniagaan bergelar Datuk Seri yang disiasat SPRM berhubung rasuah untuk menghentikan siasatan ke atas projek terowong dasar laut.

Gesaan itu susulan sekeping gambar yang menunjukkan Ketua Menteri Pulau Pinang itu dan ahli perniagaan tersebut yang tular di media sosial, baru-baru ini.

Selain melibatkan kepentingan awam, Loo juga berkata, Ketua Menteri Pulau Pinang itu patut memberikan penjelasan berkaitan penularan gambar berkenaan kerana ia ada kaitan dengan isu projek terowong yang dirancang oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang itu.

“Kita nak tahu adakah kedua-dua individu menyerupai Guan Eng dan ahli perniagaan itu benar-benar mereka. Beliau juga perlu jelaskan sama ada ahli perniagaan terbabit kini disiasat SPRM? Adakah mereka sudah lama berkenalan?

“Apakah hubungan mereka, adakah hanya sebagai ahli politik dengan seorang ahli perniagaan atau rakan karib? Guan Eng juga perlu perjelas bila gambar terbabit diambil?,” katanya.

Baru-baru ini, sekeping gambar yang menunjukan individu dalam gambar itu menyerupai Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP dan seorang individu dipercayai ahli perniagaan bergelar Datuk Seri di sebuah kediaman mewah, tular di media sosial.

Mahkamah Majistret Putrajaya baru-baru ini telah membebaskan ahli perniagaan bergelar Datuk Seri yang direman bagi membantu siasatan kes menerima wang berjumlah RM19 juta untuk menghentikan siasatan projek terowong dasar laut yang ketika ini sedang hangat diperkatakan. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *