Kepentingan tahu id dan password akaun bank pasangan

Apabila menyebut soal kematian ini tiada siapa yang tahu. Kematian itu merupakan salah satu dari perkara yang dirahsiakan oleh Allah SWT kepada hambanya.

Pasangan yang sudah berkahwin perlu banyak membuat persedian jika kematian pasangan. Ramai yang masih ambil mudah dan tidak tahu. Pasangan bila berkahwin selalu berbincang tentang kehidupan dan tidak pernah berbincang soal kematian sedangkan mati itu sesuatu yang pasti.

Cikgu Tg Abdul Ghafar berkongsi tip penting untuk isteri mengetahui ID dan PASSWORD akaun bank suami. Ramai yang tidak tahu jika kematian seseorang itu semua akaun bank, KWSP, Tabung Haji, ASB dan semua institusi kewangan yang ada akan ‘dibekukan’ pihak terbabit.

“Pernah terjadi satu kes, arwah suami seorang isteri ini meninggal, si isteri dapat keluarkan setiap hari RM5,000 selama 3 hari berturut-turut sebelum akaun bank itu freeze.

“Alhamdulillah sekurang-kurangnya si isteri ini telah punyai RM15,000 dalam tangan untuk urusan pengebumian, langsaikan hutang-hutang arwah dan agihkan duit itu sebagai pusaka kepada yang berhak. Ada jugalah dapat duit sedikit sebelum menunggu DUIT HIBAH TAKAFUL RM100,000 yang ditinggalkan oleh arwah suami beliau diserahkan 4 bulan selepas itu,” katanya.

Perkara ini perlu dibincangkan dengan pasangan kerana ia melibatkan masa depan isteri dan anak-anak. Melakukan perancangan itu adalah lebih baik agar memberi kesenangan dan keselesaan untuk anak-anak dan isteri walaupun para suami telah tiada.

“Hal tentang PENINGGALAN perlu difikirkan sama, saat Allah masih lagi beri peluang kita tidur atas katil bersama. Kerana apabila kita dijemput Ilahi, sangat berbeza mereka yang punyai PERANCANGAN dan mereka yang tiada langsung PERBINCANGAN.

“Ramai yang terkejut tidak terkata dan terus buntu tidak tahu ingin buat apa jika sewaktu hayat ini tidak pernah mereka berbicara tentang KEMATIAN. Walhal ia adalah suatu KEPASTIAN,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *