Kerajaan DAP patut malu bila gagal tunai janji PRU13

Pakatan Harapan patutnya malu apabila membuat manifesto baharu sedangkan janji lama sehingga kini masih belum dilaksanakan khususnya di Pulau Pinang dan Selangor yang di bawah pentadbiran DAP dan PKR sejak 10 tahun, kata Presiden GERAKAN, Datuk Seri Mah Siew Keong.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai manifesto Pakatan Harapan yang penuh dengan janji-janji manis yang diumumkan baru-baru ini.

“Kita pun tahu pakatan pembangkang ini cakap lain, namun buat lain. Tak macam kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana kita sebuah parti yang selalu mendengar denyut nadi rakyat dan menunaikan apa yang kita janjikan,” kata beliau.

Pemimpin GERAKAN itu juga menyifatkan manifesto pakatan pembangkang itu sebagai bersifat retorik semata-mata untuk mendapat undi rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal tiba tidak lama lagi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Teluk Intan berkata, Pakatan Harapan yang diketuai DAP itu tidak seperti BN yang berjaya membentang ‘kad laporan’ secara terbuka, terutamanya untuk rakyat menilai usaha yang telah dibuat.

“Soalan untuk pembangkang, bila lagi nak tunjuk kad laporan kepada rakyat?

“Manifesto hanya sarat dengan janji populis malah banyak di antara janji mereka sehingga kini tidak ditunaikan, khususnya di Selangor dan Pulau Pinang yang dipimpin PKR serta DAP sejak dua penggal.

“Bagaimanapun, saya yakin rakyat mampu menilai kerana dahulu pun mereka tidak buat tetapi sekarang sudah berjanji bulan dan bintang,” kata Mah lagi.

Antara manifesto Pakatan Harapan yang bertemakan ‘Membina Negara Memenuhi Harapan’ adalah terus mengulangi janji lama untuk memansuhkan tol di seluruh negara. Itulah modal pakatan pembangkang, sedangkan hakikatnya tiada niat langsung untuk berbuat seperti dijanjikan.

Rakyat terutamanya rakyat Selangor pun boleh lihat sendiri, di negeri tersebut tidak ada satu pun tol dimansuhkan di bawah pentadbiran PKR dan Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali meskipun sudah berjanji sejak tahun 2008 lagi.

Lebih menyerlah kegagalan pakatan pembangkang menunaikan janji yang pernah mereka janjikan sebelum ini adalah kegagalan menyediakan rumah mampu milik mencukupi sepanjang tempoh 10 tahun mentadbir Pulau Pinang dan Selangor.

Kini Pakatan Harapan mendabik dada dengan berjanji pula sejuta unit mampu milik dalam tempoh dua penggal berkuasa. Pakatan Harapan terus membuat janji palsu, sedangkan janji 150,000 unit rumah mampu milik dalam manifesto PRU 2013 lalu pun sehingga hari hanya sekadar janji yang tidak ditunaikan. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *