Kerajaan DAP tiru pemberian BR1M dengan wujudkan kad I-Love-Penang

Kerajaan DAP Pulau Pinang di bawah pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng biadap dan tidak bertanggungjawab apabila secara berterusan membuat fitnah dan melemparkan dakwan tidak betul terhadap kerajaan di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN).

Tindakan kerajaan DAP ini sebenarnya menunjukkan parti itu semakin terdesak untuk mengelirukan rakyat di samping cuba menimbulkan rasa benci terhadap BN. Pelbagai fitnah dilemparkan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang terhadap Kerajaan Persekutuan menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal tiba tidak lama lagi.

Terbaru, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP melemparkan dakwaan tidak benar apabila mendakwa Kerajaan Persekutuan tidak memberikan peruntukan mencukupi kepada Pulau Pinang untuk membangunkan negeri Pulau Mutiara itu. Ketua Menteri Pulau Pinang itu cuba menggambarkan kononnya Pulau Pinang dianaktirikan oleh Kerajaan Persekutuan.

Sedangkan hakikatnya, dakwaan Ketua Menteri Pulau Pinang itu sememangnya jelas tidak benar. Guan Eng sebenarnya cuba menyembunyikan fakta sebenar dan cuba memberi tanggapan salah mengenai usaha dan peranan aktif yang dibuat Kerajaan Persekutuan di negeri tersebut.

Untuk maklum, sejak tahun 2006, Kerajaan Persekutuan telah melabur lebih RM2.8 bilion untuk lebih 20 projek berskala besar di negeri Pulau Mutiara itu termasuklah projek pencegahan banjir di negeri tersebut. Itu pun Ketua Menteri Pulau Pinang itu cuba menafikan!

Bukan hanya itu sahaja, dalam bidang kesihatan pula, rakyat negeri Pulau Mutiara itu telah mendapat manfaat perkhidmatan kesihatan menerusi peruntukan RM1.4 bilion yang telah disalurkan oleh Kerajaan Persekutuan tanpa mengira fahaman politik dan ideologi. Peruntukan ini diberikan demi manfaat keseluruhan rakyat di negeri berkenaan.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu yang sering memperlekehkan bantuan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) secara tidak sedar juga telah meniru kaedah pemberian BR1M itu dengan mewujudkan program bantuan yang dinamakan kad I-Love-Penang bernilai RM300 untuk satu keluarga.

Ini dapat dilihat apabila Kad I-Love-Penang ini termasuk dalam bajet negeri untuk 2018. Dengan program ini, rakyat Pulau Pinang dikatakan akan dapat menikmati rawatan kesihatan percuma bernilai RM300 di klinik swasta yang dikatakan akan bermula tahun ini.

Program itu untuk isu rumah di negeri itu yang pendapatan gabungan bulanan sebanyak RM5,000 dan ke bawah. Kad “I Love Penang” itu boleh dituntut di semua klinik swasta untuk khidmat nasihat dan ubatan. Tetapi pemegang kad itu hanya dibenarkan menggunakan RM50 pada setiap lawatan ke klinik.

Bagi mereka yang tidak berkahwin akan memperoleh kredit sebanyak RM150, dengan syarat pendapatan mereka bawah RM2,500 sebulan. Mereka juga dibenarkan menggunakan RM50 pada setiap lawatan klinik.

Tetapi tindakan Kerajaan DAP Pulau Pinang ini dilihat seolah-olah mahu mempromosikan klinik swasta. Sudah maklum jika untuk mendapat rawatan di klinik swasta akan dikenakan caj yang agak mahal, mungkin kad ini hanya boleh digunakan beberapa kali sahaja. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *