Kerajaan sentiasa jaga pelajar melalui bantuan makanan RMT

Tabung Kanak-kanak PBB atau United Nations Children’s Fund (UNICEF) merupakan badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang memberi bantuan kemanusiaan dan perkembangan kepada kanak-kanak di seluruh dunia. UNICEF juga mempunyai beribu pejabat di New York.

Antara program-program yang dilakukan Unicef menekankan perkhidmatan menjaga kesihatan dan kebajikan kanak-kanak di peringkat masyarakat.

Terkini, Unicef telah membuat kajian dan membentangkan kepada ahli-ahli Parlimen pada 6 Mac lalu mendedahkan seramai 26 peratus kanak-kanak di bawah umur 5 tahun di Terengganu mengalami pembesaran fizikal terbantut tidak mengikut umur sepatutnya.

Bagaimanapun, Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid menegaskan kerajaan menyediakan kepada pelajar yang kurang berkemampuan supaya mereka mendapatkan nutrisi mencukupi melalui Rancangan Makanan Tambahan (RMT).

Beliau juga turut terkejut apabila Unicef menyamakan Malaysia dengan Ghana yang terkenal dengan kekurangan zat makanan sedangkan negara ini jauh lebih maju dan kaya dengan sumber makanan.

“Sebab itu bila Unicef keluar gambaran bahawa kita sama dengan Ghana, saya pun tak faham, mereka kata dalam bandar di perumahan PPR .

“Perumahan rakyat dulu dalam kawasan setinggan, kerajaan telah pilih bangunan buat apartment tinggalkan di situ. Kemudian dia kata makanan dari segi nutrisi pula.

“Unicef kena periksa dan teliti soal nutrisi ini,” katanya.

Mahdzir menjelaskan, sehingga kini seramai 400,000 pelajar telah mendapat manfaat dari program RMT yang dilaksanakan oleh kerajaan selain makanan berkhasiat untuk anak-anak di sekolah masih dalam keadaan baik.

“Ia diberikan kepada pelajar sekolah harian sahaja. Malah Bajet 2018 memperuntukkan RM250 juta bagi membiayai program RMT ini pada tahun ini.

“Pemberian RMT ditentukan oleh guru yang akan pilih keluarga yang tiada kemampuan dari segi pendapatan

“Penjagaan dari segi makanan berkhasiat untuk anak-anak di sekolah dalam keadaan baik, bukan saja untuk anak di bandar, tapi Orang Asli, orang Penan pun dapat.

“Di Semananjung RM2.50 seorang untuk makan pagi, di Sabah dan Sarawak RM3,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *