Kesan buruk guna telefon bimbit sebelum tidur

Telefon bimbit sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia, tanpa telefon bimbit seperti tidak lengkap hidup seseorang itu. Telefon bimbit sering menjadi peneman dari awal bangun dari tidur hinggalah ketika mahu tidur.

Perkara biasa yang sering dilakukan untuk mengambil ‘mood’ tidur sebelum melelapkan mata membuatkan seseorang individu itu mengambil masa untuk melayari media sosial seperti Facebook dan Instagram atau mesej rakan-rakan di WhatsApp.

Namun begitu, ramai yang tidak sedar rutin yang dilakukan sebelum tidur itu adalah rutin yang tidak elok untuk kesihatan.

Pendedahkan cahaya daripada telefon bimbit sebenarnya boleh mengurangkan waktu tidur sebanyak dua kali berbanding kesan minum kopi. Maksudnya, cahaya telefon pintar berkeupayaan mengurangkan hormon melatonin yang selama ini membantu kita untuk tidur dengan lebih nyenyak.

Selain itu, pendedahan pada cahaya telefon bimbit juga boleh menjejaskan kesihatan mata kerana kesan radiasi daripada cahaya yang keluar dari skrin telefon terbabit.

Oleh itu, orang ramai dinasihatkan untuk mengurangkan melihat telefon bimbit sebelum tidur agar tempoh tidur tidak terjejas.

Sementara itu, penggunaan telefon bimbit juga sebenarnya memberi kesan kepada psikologi pengguna. Apabila terlalu taksub dengan penggunaan telefon bimbit pengguna itu tidak dapat bersosial dan berinteraks dengan baik dengan masyarakat.

Tidak salah untuk menggunakan telefon bimbit tetapi jangan terlalu taksub sehingga tidak bersosial dengan orang sekeliling. Dilaporkan disebabkan pengguna terlalu taksub dengan telefon bimbit juga menyebabkan pasangan suami isteri bergaduh dan anak-anak terabai. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *