Kesedaran tentang hak kanak-kanak bantu tangani kes dera

Kes penderaan melibatkan kanak-kanak memang banyak berlaku dan dipandang serius semua pihak. Sebanyak 581 kes penderaaan kanak-kanak dilaporkan dari tahun 2015 hingga Jun 2017 dilakukan oleh pengasuh.

Kes melibatkan penderaan kanak-kanak sering menjadi tajuk-tajuk utama berita dan tular di media sosial seperti Facebook sehingga mendapat kecaman hebat dari netizen.

Terdapat antara kanak-kanak malang yang didera sehingga meragut nyawa mereka kerana perbuatan kejam dan tidak berperikemanusian pihak yang tidak bertanggungjawab.

Oleh itu, cadangan mengenai pendedahan hak kanak-kanak di peringkat awal adalah sebagai langkah yang dapat mengurangkan kes penderaan.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kulim, Mohamad Zarir Mohamad Kholib memaklumkan kanak-kanak di bawah usia 18 tahun harus diberi pendedahan awal mengenai hak mereka untuk mengelakkan mereka terus menjadi mangsa dera.

“Contohnya baru-baru ini seorang kanak-kanak meninggal akibat didera bapa sendiri, mungkin ini kerana mangsa ingat dia melakukan kesalahan jadi perlu terima hukuman.

“Tapi dia tak tahu hukuman atau denda sebagai pengajaran pun perlu ada batasannya,” katanya.

Mohamad Zarir berkata, pihaknya bekerjasama dengan agensi kerajaan lain untuk menjalankan kempen menjadikan kanak-kanak sebagai sahabat agar mereka tidak takut untuk mengadu jika mereka berada di dalam situasi bahaya atau didera.

“Kita nak kanak-kanak ini menjadi sahabat kepada agensi kerajaan, supaya mereka terbiasa dan tidak segan untuk mengadu bila berada dalam situasi yang membahayakan mereka,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *