Kit Siang sebagai wakil rakyat adalah satu pembaziran kepada negara

Baru-baru ini, terdapat satu hasil kajian yang dikeluarkan panel Penyelidik Universiti Malaya yang menunjukkan 64 peratus penduduk di Parlimen Gelang Patah tidak mengenali ahli parlimen mereka sendiri.

Sudah maklum, Penasihat DAP seumur hidup, Lim Kit Siang merupakan Ahli Parlimen Gelang Patah yang menyandang kerusi Parlimen kawasan tersebut selepas memenangi pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Mengulas hasil kajian tersebut, penganalisis politik Md Shukri Shuib menyifatkan tindakan meneruskan perkhidmatan pemimpin veteran DAP itu sebagai wakil rakyat pada PRU-14 yang bakal tiba tidak lama lagi sebagai satu pembaziran memandangkan beliau tidak lagi relevan dalam konteks politik dan ekonomi negara hari ini.

Kata beliau yang juga pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik, Dasar dan Pengajian Antarabangsa UUM, Penasihat DAP seumur hidup itu mempunyai rekod pencapaian yang teruk menyebabkan satu pembaziran kepada negara sekiranya elaun diberikan kepada wakil rakyat yang tidak bekerja dan tidak menunaikan amanah yang diberikan rakyat.

“Tiba masanya Lim Kit Siang berundur dan beri peluang kepada wakil DAP yang lain untuk dicalonkan dalam kawasan itu memandangkan beliau dilihat gagal dalam menyediakan perkhidmatan terbaik di kawasan Gelang Patah.

“Seorang wakil rakyat harus menggunakan minda, tenaga, untuk menyediakan perkhidmatan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat,” kata Md Shukri dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, Kit Siang pernah digelarkan wakil rakyat ‘Touch n Go’ kerana tidak benar-benar berkhidmat di kawasannya sendiri. Sebaliknya, pemimpin veteran parti Roket itu hanya sibuk berpolitik demi kepentingan peribadi sehingga rakyat yang perlu perhatiannya terabai dan terkontang-kanting.

Mengulas lanjut, penganalisis politik itu berkata, rakyat perlu menilai wakil rakyat yang bakal dicalonkan bagi menentukan nasib mereka pada PRU-14 nanti. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *