Kuasa Raja-Raja Melayu dihapuskan didalam Manifesto Pakatan

Jika diteliti dengan mendalam janji-janji di dalam Manifesto Pakatan Harapan menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14), sebenarnya ia hanya ‘alat kosmetik’ yang bertujuan melindungi maksud sebenar gabungan pembangkang itu, kata penganalisis politik, Dr. Kamarul Zaman Yusoff.

Beliau merujuk kepada janji-janji yang terkandung di dalam Manifesto Pakatan Harapan ini, terutamanya Janji 11 hingga Janji 29 manifesto ini yang membentuk Teras 2, iaitu “mereformasi institusi pentadbiran dan politik”.

“Sesiapa yang membaca sepintas lalu Manifesto PRU-14 Pakatan Harapan mungkin akan terpesona dengan apa yang kelihatan seperti ‘keikhlasan’ dan ‘kesungguhan’ Pakatan Harapan mengiktiraf dan memartabatkan kedudukan Raja-Raja Melayu.

“Pakatan Harapan mendakwa akan memberi galakan kepada universiti-universiti awam untuk memperbanyak kajian mengenai kesultanan Melayu.

“Pakatan Harapan juga berjanji Muzium di-Raja di Istana Negara lama akan dinaik taraf menjadi Muzium Pendidikan Kebangsaan bagi mengaktifkan kegiatan kajian, penerbitan dan pendidikan tentang Raja-Raja Melayu.

“Malangnya, sebenarnya ia hanya alat kosmetik yang bertujuan melindungi maksud sebenar Pakatan Harapan,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Beliau yang juga Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN), Universiti Utara Malaysia (UUM) turut menyenaraikan beberapa kandungan manifesto PRU-14 Pakatan Harapan yang jelas mahu menghapuskan kuasa Raja-Raja Melayu seperti berikut:

Pertama, janji 14 manifesto untuk memastikan semak imbang yang efektif, bilangan Pesuruhjaya SPRM akan ditambah dengan mewujudkan kuota untuk pertubuhan masyarakat sivil menjadi ahli SPRM. Salah seorang dari mereka akan menjadi Pengerusi SPRM, dan semua pesuruhjaya akan mempunyai jaminan pelantikan tetap. Pelantikan Pesuruhjaya-Pesuruhjaya SPRM perlu disahkan secara demokratik oleh Parlimen.

Sedangkan, Seksyen 5(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 berbunyi: “Yang di-Pertuan Agong hendaklah, atas nasihat Perdana Menteri, melantik seorang Ketua Pesuruhjaya bagi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, untuk selama apa-apa tempoh dan atas apa-apa terma dan syarat sebagaimana yang dinyatakan dalam surat cara pelantikannya.”

Kedua, janji 15 manifesto Peguam Negara akan dilantik dari kalangan Ahli Parlimen yang berkelayakan, dan beliau akan menjadi seorang Menteri yang boleh meneruskan peranan sebagai penasihat undang-undang bagi kerajaan. Jabatan Pendakwa Raya pula akan dipegang oleh individu lain yang bebas dan bertindak tanpa mengira kepentingan politik kepartian.

Sedangkan, Perkara 145(1) Perlembagaan Persekutuan yang berbunyi: “Yang di-Pertuan Agong hendaklah, atas nasihat Perdana Menteri, melantik seorang yang layak menjadi hakim Mahkamah Persekutuan sebagai Peguam Negara bagi Persekutuan”.

Ketiga, janji 17 manifesto satu kuota akan diwujudkan untuk memastikan masyarakat sivil mempunyai wakil sebagai Ahli Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia. Pelantikan Ahli-Ahli Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia mestilah melalui proses perakuan oleh Parlimen.

Sedangkan, Perkara 114(1) Perlembagaan Persekutuan berbunyi: “Suruhanjaya Pilihan Raya hendaklah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja, dan hendaklah terdiri daripada seorang pengerusi, seorang timbalan pengerusi dan lima orang anggota lain.”

Keempat, janji 19 manifesto Kerajaan Pakatan Harapan akan memastikan pelantikan hakim-hakim dilakukan dengan berpaksikan kelayakan dan pengalamannya, tanpa dipengaruhi kepentingan politik. Keanggotaan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman akan diputuskan oleh Jawatankuasa Terpilih Parlimen. Keputusan pelantikan yang dibuat oleh suruhanjaya ini akan dilaksanakan setelah merujuk kepada kebijaksanaan dan budi bicara Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja.

Sedangkan, Perkara 122B(1) Perlembagaan Persekutuan yang berbunyi: “Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan, Presiden Mahkamah Rayuan dan Hakim-Hakim Besar Mahkamah Tinggi dan (tertakluk kepada Perkara 122C) hakim-hakim yang lain Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi hendaklah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong, yang bertindak atas nasihat Perdana Menteri, selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja.”

Kelima, janji 26 manifesto Pesuruhjaya-Pesuruhjaya SUHAKAM akan dilantik melalui proses jawatankuasa di Parlimen.

Sedangkan, Seksyen 5(2) dan Seksyen 6(1) Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 1999 yang berbunyi: “Anggota-anggota Suruhanjaya hendaklah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong, atas syor Perdana Menteri”, dan “Yang di-Pertuan Agong hendaklah menetapkan salah seorang daripada anggota yang dilantik di bawah Seksyen 5 menjadi Pengerusi Suruhanjaya.

Keenam, janji 16 manifesto jawatan-jawatan penting dalam negara seperti pelantikan ke Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, dan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman Malaysia, mestilah disahkan oleh jawatankuasa yang bersesuaian di peringkat Parlimen.

Bandingkan manifesto ini dengan Seksyen 5(2) dan Seksyen 6(1) Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 1999, Perkara 114(1) Perlembagaan Persekutuan, Seksyen 5(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, dan Perkara 122B(1) Perlembagaan Persekutuan seperti yang disebutkan di atas.

“Mengiktiraf dan memartabatkan kedudukan Raja-Raja Melayu-kah semua janji yang terkandung di dalam Manifesto PRU-14 Pakatan Harapan ini?

“Maka, selepas melihat kepada semua janji yang terkandung di dalam Manifesto PRU-14 Pakatan Harapan dan membandingkannya dengan semua peruntukan undang-undang seperti yang disebutkan di atas, akan dapatlah kita buat kesimpulan mengenai tahap ‘keikhlasan’ dan ‘kesungguhan’ Pakatan Harapan di dalam mengiktiraf dan memartabatkan kedudukan Raja-Raja Melayu ini,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *