Kurang faham tentang ajaran Islam jadi punca ideologi sesat

Ancaman militan Daesh yang rancak tersebar menerusi media sosial untuk menyebarkan ideologi dan merekrut rakyat negara ini memang membimbangkan.

Terdapat sekurang-kurangnya 53 rakyat negara ini yang dipercayai telah menjadi anggota Daesh. 53 rakyat Malaysia yang direkrut menjadi anggota Daesh itu juga telah berada di Syria. Perkara itu juga telah membuktikan masyarakat negara ini mudah terpengaruh dengan ideologi militan Daesh terbabit.

Ketua Pengarah Bahagian Antipengganas (E8) Cawangan Khas, Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata statistik PDRM menunjukkan sehingga Disember lalu, polis menahan 12 pelajar universiti kerana disyaki terbabit dalam kegiatan ekstremis Daesh. Selain itu, empat lagi mahasiswa, termasuk seorang wanita pelajar perubatan dikesan masih di Syria bagi tujuan sama.

Beliau berkata, perkara ini dipandang serius apabila kumpulan ini mempengaruhi mahasiswa dan mahasiswa pula cuba untuk mempengaruhi orang awam untuk turut sama menyokong ideologi menyeleweng mereka.

“Pensyarah sendiri memainkan peranan apabila ada juga yang kami dapati turut terbabit menghasut, sebarkan ideologi ekstremis ini. Malangnya alasan pihak universiti yang mengamalkan kebebasan akademik menyebabkan polis sukar bertindak terhadap sebilangan pensyarah berkenaan.

“Kami juga masih mengesan aktiviti beberapa pensyarah institusi pengajian tinggi yang cuba mempromosikan ideologi Salafi Jihadi yang menjadi pegangan kumpulan Daesh, dalam kalangan pelajar mereka,” katanya.

Sebagai usaha untuk menangani cubaan merekrut mahasiswa ini pihak polis sentiasa memantau universiti di negara ini.

Ideologi yang disebarkan kumpulan ini yang menyebabkan orang ramai terjebak dengan kegiatan itu kerana tertarik dengan pembentukan negara Islam.

Disebakan kurang faham tentang ajaran Islam dan kejahilan dalam diri menyebabkan umat Islam itu mudah terjebak dengan ideologi sesat ini.

Oleh itu, penting umat Islam untuk memahami dan memiliki ilmu dari jalan yang betul. Pengetahuan dan memahami ajaran Islam dengan betul mampu menjadi benteng untuk menerima sebarang ideologi sesat. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *