Malaysia di landasan ekonomi yang betul.. – PM Najib

Kementerian Kewangan melalui kenyataan berkata Malaysia tetap menjadi pilihan pelaburan antarabangsa kerana dasar kerajaan yang menyediakan persekitaran yang mesra perniagaan, prestasi ekonomi memberangsangkan dan kedudukan daya saing negara yang tinggi.

Pertumbuhan ekonomi yang baik negara juga telah mendapat pengiktirafan badan-badan penarafan dunia membuktikan Malaysia diuruskan dengan baik dan berada pada landasan ekonomi yang betul.

Terbaharu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata negara akan menerima kemasukan aliran dana sebanyak AS$7 bilion (RM3.9 bilion) daripada syarikat gergasi minyak dan gas milik kerajaan Arab Saudi, Saudi Aramco, pada 31 Mac ini.

Katanya, negara juga telah dipilih sebagai pusat serantau Asia Barat dan India oleh sebuah syarikat telekomunikasi dan beberapa perniagaan luar negara, SK Group.

“Syarikat ini mempunyai penjualan hasil sebanyak AS$123 bilion (RM480 bilion) setahun iaitu lebih tinggi daripada Bajet nasional,” katanya.

Selain itu, Najib mengumumkan bahawa pelaburan yang dilakukan oleh HSBC telah membuka pusat pejabat rantau di kawasan kawasan Tun Razak Exchange (TRX) di Kuala Lumpur dengan nilai sebanyak RM1 bilion.

Najib turut mengulas tentang negara yang telah mendapat pengiktirafan dari tiga buah badan antarabangsa Fitch, Moodys dan Standard & Poors kerana pertumbuhan ekonomi negara yang baik.

Menurutnya, bukan mudah untuk sesebuah negara boleh diiktiraf oleh badan antarabangsa itu kerana sebelum memberi sebarang pengiktirafan ketiga-tiga badan antarabangsa itu menghantar pasukan ke negara ini untuk mengkaji mendalam daripada segi fakta dan angka sebelum memberi pengiktirafan kategori A kepada Malaysia.

“Pada masa sama, kita juga menerima pengiktirafan yang positif daripada Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), Bank Dunia dan Pertubuhan Perdagangan Antarabangsa (WTO) terhadap ekonomi negara yang ditadbir kerajaan. Ini kemajuan yang kita boleh banggakan,” ujar beliau.

Apapun, ini telah membuktikan Malaysia diuruskan dengan baik dan dakwaan kononnya Malaysia sebuah negara bankrap adalah penipuan palsu semata-mata untuk menghasut rakyat.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *