Malaysia tetap jadi pilihan sebagai destinasi pelaburan antarabangsa

Malaysia kekal menjadi destinasi baik untuk pelabur antarabangsa dan terus menjadi pilihan disebabkan dasar kerajaan yang menyediakan persekitaran mesra perniagaan, prestasi ekonomi memberangsangkan dan kedudukan daya saing negara yang tinggi.

Kementerian Kewangan menerusi kenyataan bertulis berkata Malaysia dilihat tetap menjadi pilihan pelaburan antarabangsa apabila menerima aliran masuk pelaburan secara berterusan dalam negara sebanyak RM39.2 bilion pada 2017.

“Rizab antarabangsa juga terus kukuh apabila mencatat US$103.6 bilion atau RM419.1 bilion pada 15 Feb, 2018,” kata kementerian itu.

Selain itu, kementerian berkata kedudukan daya saing negara yang meningkat daripada tangga ke-25 ke tangga ke-23 daripada 137 menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang baik.

Indeks Pembangunan Manusia 2016 juga menunjukkan kedudukan Malaysia telah meningkat ke tangga ke-59 berbanding sebelum ini di tangga ke-65 dan meletakkan Malaysia dalam laporan Ranking Kebolehunian Global 2017 kepada tangga ke-70 berbanding tangga ke-73 pada 2016.

Sementara itu, asas-asas ekonomi yang kukuh dengan pertumbuhan ekonomi dan perdagangan dunia yang baik ini dijangka akan terus kekal berpotensi antara lima hingga 5.5 peratus pada 2018.

Kerajaan juga akan terus giat berusaha untuk mencapai status negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020.

“Kerajaan yakin menerusi pelbagai inisiatif dan usaha yang berterusan, pertumbuhan ekonomi negara akan terus mapan. Kerajaan akan terus mempergiat usaha untuk mencapai status negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020 dan menggandakan ekonomi kepada RM2 trilion pada 2025.

“Kerajaan telah melancarkan Transformasi Nasional 2050 (TN50) untuk memastikan Malaysia berada antara 20 negara teratas di dunia dari segi pembangunan ekonomi, kesejahteraan rakyat dan inovasi menjelang 2050,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *