Mampukah PAS pertahankan DUN Permatang Pasir dari asakan PAN?

Ketika ini boleh dikatakan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir merupakan kubu kuat PAS di Pulau Pinang sejak hampir 20 tahun lalu. Tetapi mampukah parti Islam itu mempertahankan kerusi DUN tersebut pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal menjelang tidak lama lagi?

Ini kerana Permatang Pasir dilihat seperti ‘benteng terakhir’ parti Islam itu di negeri Pulau Mutiara itu yang di bawah pentadbiran kerajaan DAP. Sejak akhir-akhir ini pula ada ura-ura mengatakan akan wujud kerjasama politik antara PAS dan Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang untuk mempertahankan kerusi tersebut.

BN didakwa bersedia untuk memberi laluan kepada parti Islam itu bagi mempertahankan DUN kawasan berkenaan dengan syarat PAS akan memberi sokongan kepada mereka untuk merampas kerusi Parlimen Permatang Pauh daripada ‘tangan’ Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Namun sejauh mana kebenarannya tidak diketahui kerana PAS dikatakan mempunyai hasrat untuk menawan Permatang Pauh seperti yang pernah dibuat semasa zaman Allahyarham Zabidi Ali, 40 tahun lalu.

Sekiranya betul, ini bermaksud parti Islam itu juga tidak akan memberi ‘laluan mudah’ kepada BN bagi menawan semula Permatang Pauh pada PRU-14 yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Bagaimanapun, di pihak BN sendiri terutamanya melalui UMNO Bahagian Permatang Pauh yang di bawah pimpinan Datuk Mohd. Zaidi Mohd. Said atau lebih dikenali sebagai Cikgu Zaidi, tidak boleh dinafikan lagi banyak usaha dibuat untuk merampas Permatang Pauh dari PKR.

Semangat dan kesungguhan Zaidi seharusnya menimbulkan rasa ‘gerun’ sama ada di kalangan pemimpin PAS mahupun Pakatan Harapan khususnya Parti Amanah Negara (PAN) yang dilihat begitu tertarik untuk merampas kerusi DUN Permatang Pasir dari PAS.

Ini boleh dilihat apabila beberapa pemimpin PAN telah mula ‘menjelajah’ ke seluruh Permatang Pasir untuk mendapat sokongan pengundi di kawasan tersebut.

Walau apa pun, sudah pasti BN terutamanya UMNO tidak akan membiarkan Permatang Pasir menjadi pentas ‘satu lawan satu’ antara PAS dan PAN kerana jika diimbas kembali sejarah, kerusi DUN kawasan itu pernah menjadi kubu BN antara tahun 1986 hingga 1995.

Tetapi segalanya kini terpulang kepada pengundi di Permatang Pasir untuk melakukan penilaian dalam menentukan parti mana yang akan berjaya menawan kawasan tersebut dalam PRU-14 akan datang.

Pengundi juga perlu sedar pihak mana yang lebih bersungguh-sungguh membela nasih mereka terutamanya semasa menerima tekanan daripada Kerajaan DAP Pulau Pinang yang di bawah pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng berbanding pihak hanya tahu ‘menangguk di air keruh’ sahaja. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *