Mansuh Tol – Lakonan Guan Eng dan Wan Azizah sangat memualkan

PULAU PINANG – Kerajaan DAP Pulau Pinang terus mengulangi janji lama untuk menghapuskan tol Sungai Nyior, sedangkan kerajaan DAP pernah berjanji untuk memansuhkan tol tersebut jika berjaya memenangi pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12).

Tapi boleh lihat sehingga hari ini tol berkenaan masih beroperasi seperti biasa daripada kadar tol 50 sen sehingga RM1.50 sekarang. Kini, kerajaan DAP terus mengulangi janji itu untuk menghapuskan tol Sungai Nyior jika berjaya memenangi PRU-14 akan datang.

Kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, beliau sendiri akan meminta dan merayu kepada bakal Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail untuk menghapuskan tol tersebut jika Pakatan Harapan berjaya membentuk kerajaan pada PRU-14 nanti.

“Kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini fitnah dan membuat pelbagai tohmahan kononnya kerajaan negeri janji nak hapuskan tol itu tapi kita tidak lakukannya sebelum ini.

“Macam mana kita nak lakukan kalau ia bukan di bawah kuasa kerajaan negeri. Tetapi kalau kita menang di Putrajaya kita berjanji akan hapuskan tol Sungai Nyior ini,” kata Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata demikian semasa berucap pada majlis pecah tanah pembinaan kompleks pasar awam sementara di Jalan Tenggiri, semalam.

Malah, Presiden PKR yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail yang turut hadir sama dalam majlis tersebut bersetuju dengan cadangan Guan Eng itu.

Walau apa pun, janji Guan Eng baru ini sebenarnya tidak ada beza pun dengan apa yang beliau pernah janjikan pada tahun 2008. Cuma kali ini Ketua Menteri Pulau Pinang itu kata beliau sendiri akan merayu kepada Wan Azizah untuk memansuhkan tol Sungai Nyior.

Persoalannya, kenapa Guan Eng perlu meminta kepada Wan Azizah? Kenapa bukan pada Tun Dr Mahathir Mohamad yang menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan yang diketuai DAP berjaya membentuk kerajaan pada PRU-14 nanti?

Bukankah kuasa Perdana Menteri lebih tinggi berbanding Timbalan Perdana Menteri? Mungkin dalam kerajaan Pakatan Harapan kelak, Timbalan Perdana Menteri lebih berkuasa berbanding Perdana Menteri sepertimana Setiausaha Agung lebih berkuasa daripada Pengerusi dalam DAP.

Jika Guan Eng bersungguh-sunguh mahu menghapuskan tol Sungai Nyior, sudah lama beliau boleh melakukannya. Bukannya selepas menang PRU-14 baru mahu menunaikan janji tersebut. Rakyat pun sudah muak dan tidak percaya dengan janji kosong Guan Eng itu.

Sudah banyak bukti kerajaan DAP dan Guan Eng gagal menunaikan janji-janji yang pernah dijanjikan kepada rakyat Pulau Pinang! –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *