Mat Sabu dicabar tukar kerakyatan jadi warganegara Indonesia

Sebelum ini, Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Datuk Seri Mukhriz Mahathir pernah dikritik hebat oleh netizen apabila mengeluarkan kenyataan yang mengatakan beliau malu untuk mengaku sebagai warganegara Malaysia sehingga sanggup berbohong sebagai rakyat Brunei ketika berada di luar negara.

Selepas dikritik teruk oleh netizen, bekas Menteri Besar Kedah itu membuat ‘U-turn’ dengan mengatakan kononnya kenyataan beliau telah tersalah tafsir. Sudah ada bukti beliau sendiri yang cakap sedemikian, lepas itu cuba mendakwa ia salah tafsir pula.

Kini, Presiden Parti Amanah Negara (PAN) Mohamad Sabu pula malu mengaku warganegara Malaysia atas alasan Malaysia sering mendapat kritikan daripada negara luar akibat daripada isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Beliau patut malu apabila ada pemimpin pembangkang sendiri sanggup memburuk-burukkan negara sendiri sehingga ke luar negara hanya semata-mata untuk melampiaskan nafus politik mereka sahaja.

Malah, pemimpin parti serpihan PAS itu mahu mengajar orang ramai supaya mengaku rakyat negara lain berbanding mengaku rakyat Malaysia jika berada di luar negara.

“Kalau pergi luar negara, bagi tahu mereka kami dari Singapura. Kalau yang Melayu itu (bagi tahu) kami dari Brunei.

“Sebab di Indonesia sekarang akhbar, televisyen dan radio hari-hari melaporkan isu ini, termasuk CNBC,” kata Mat Sabu.

Beliau berkata demikian ketika majlis Sambutan 10 Tahun Kerajaan Pakatan Pulau Pinang di Padang Kota Lama, Pulau Pinang, baru-baru ini.

Bagaimanapun, kenyataan Mat Sabu yang juga Timbalan Presiden Pakatan Harapan ini mendapat kritikan hebat oleh netizen di media sosial. Rata-rata mencabar Mat Sabu keluar dari Malaysia dan tukar kerakyatan lain jika malu mengakuinya.

“Lagi baik Mat Sabu dan geng-gengnya keluar saje daripada Malaysia,” kata seorang pengguna media sosial, Usrah Alfarisyi.

Seorang lagi pengguna media sosial yang dikenali sebagai Mohari Tamin, berkata; “Elok serah saja kerakyatan dan mohon kerakyatan China..Indonesia..Brunei..Taiwan etc. Rasanya mereka pun tak terima pengkhianat-pengkhianat negara sendiri.”

Manakala, seorang lagi pengguna media sosial yang dikenali sebagai Eric Michael Yoon, berkata “Lepas malukan dan burukkan nama Malaysia. Malu pula nak mengaku rakyat Malaysia.”

“Malu nak mengaku malaysia? Ini la pakatan harapan yang dipimpin oleh individu yang biadap dan keterlaluan. pandai cakap saja. senaraikan apa yang kamu sumbangkan untuk negara? cakap kosong,” kata Saufi Muhammad.

Ismail Darus berkata; “Abe Mat Sabu memang begitu..tak patriotik langsung. Nak yang elok-elok saja tapi suka buat kerja yang tak elok, mana nak datang yang elok2.. Malu konon..”

“Hatta rakyat Israel pun bangga dengan negaranya walaupun dikecam dan tak diiktiraf oleh sesetengah negara,” kata Hasif Rosdi.

Inilah malangnya negara kita kerana mempunyai kumpulan pembangkang yang berakal singkat, tidak profesional, tiada integriti, tidak patriotik dan biadab. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *