MBIC bantah pemberian tunai ganti baucar buku kepada siswazah

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh telah mengumumkan Penuntut universiti awam (UA) dan swasta akan menerima bantuan pelajar pendidikan tinggi (BPPT) bagi tahun 2018 yang dikreditkan melalui Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) ganti baucar buku.

Sebanyak RM300 juta akan disalurkan kepada 1.2 juta penuntut institusi pendidikan tinggi (IPT) awam dan swasta yang layak menerima bantuan.

Sehubungan itu, Pengerusi Dewan Industri Buku Malaysia (MBIC), Ishak Hamzah menjelaskan pihaknya kecewa dengan keputusan memberikan penuntut kad debit kerana penuntut akan lebih bebas berbelanja berbanding membeli buku.

“Kementerian Pendidikan Tinggi tidak prihatin terhadap pembangunan modal insan kerana lebih mendorong penuntut berbelanja sesuka hati, berbanding membeli bahan bacaan, sekali gus membiarkan industri buku lumpuh walaupun kepimpinan industri telah bertemu dan memaklumkan bahawa perlunya baucar buku sebagai talian hayat industri buku,” katanya.

Selain itu, Ishak berkata menghapuskan baucar buku ini memberi kesan yang besar dalam industri buku.

Katanya, berharap supaya perdana menteri masuk campur mengenai pemberian baucar buku ini dari dikreditkan ke KADS1M penuntut.

“Ekosistem industri buku sangat luas dan berperingkat. Penafian terhadap penghapusan baucar buku melibatkan rantaian impak negatif yang sangat meluas dan isi rumah yang sangat besar.

“Pada waktu hampirnya PRU14, tindakan melumpuhkan industri buku akan mengendurkan kepercayaan warga industri kepada pemerintah,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *