Nasihat Imam Muda Fakhrul untuk pentaksub tarian ‘Panama Dance’

Trend Panama Dance Challenge semakin menular dalam kalangan rakyat Malaysia sehingga menjadi ikutan beberapa agensi Kerajaan. Selain itu, seperti menjadi satu kewajipan untuk dilakukan secara beramai-ramai antara lelaki dan wanita dan di muat naik di media sosial untuk tatapan orang ramai.

Disebalik keseronokkan menarik secara beramai-ramai itu tanpa sedar khususnya umat Islam tentang isu aurat. Walaupun perkara itu dilakukan sekadar untuk berseronok tetapi turut mencalarkan nama agensi kerajaan terbabit.

Imam Muda Fakhrul menjelaskan terdapat banyak hukum menari ini antaranya wajib, harus dan haram. Menari itu hukum menjadi haram apabila menari dengan bukan mahram sama ada berdua atau beramai-ramai.

“Wajib kalau suami suruh, seronok dapat, pahala pun dapat.

“Harus kalau seorang-seorang atau bersama-sama dengan kawan-kawan sejenis atau sesama mahram. Itupun kalau cara tarian dan tempat yang tidak menimbulkan fitnah.

“Haram kalau menari dengan bukan mahram sama ada berdua atau beramai-ramai,”jelasnya.

Haram hukumnya juga apabila menari dengan lenggok badan, pusing-pusing punggung, dan lompat sehingga menampakkan aurat seorang wanita.

Selain itu, Imam Muda Fakhrul turut menasihati individu yang membuat tarian terbabit tidak mengajak orang lain untuk turut sama melakukan benda haram.

“Kita buat benda haram, jangan ajak orang lain buat bersama. Buat trend itu biarlah trend yang kita dapat pahala, pahala orang lain pun kita dapat sama.

“Islam itu mudah tetapi jangan bermudah-mudah. Sempena Hari Wanita ini, rasa nak berpanama dance saja dengan isteri terchenta!,”katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *