Nelayan tetap tolak pampasan projek tambakan laut dari DAP P.Pinang

PULAU PINANG – Tidak kira sebesar mana bayaran pampasan yang dijanjikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah pentadbiran DAP, golongan nelayan di negeri Pulau Mutiara ini tetap akan menolak projek tambak laut di Permatang Damar Laut yang memberi kesan kepada golongan terbabit.

Menurut Pengerusi Persatuan Nelayan Pulau Pinang Selatan, Arshad Omar, mereka tetap dengan pendirian dan ia tidak akan berubah yang mana projek tebus guna laut seluas 1,800 hektar itu akan menjejaskan sumber rezeki golongan terbabit buat selama-lamanya.

Bagaimanapun, Pengerusi Persatuan Nelayan Pulau Pinang Selatan itu berkata beliau boleh menarik nafas lega selepas ketegasan dan jaminan yang diberikan oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang menegaskan akan menggunakan segala ruang kuasa kementeriannya untuk membantah projek tersebut.

“Kami golongan nelayan tidak lagi dapat tidur lena sebaik sahaja Kerajaan DAP Pulau Pinang menyatakan hasrat menambak laut kawasan ini.

“Sejarah sudah membuktikan bagaimana nelayan misalnya di Tanjung Tokong kini hampir lenyap akibat projek tambak laut di situ dan pampasan RM15,000 yang diberikan langsung tidak membawa perubahan lebih baik kepada kehidupan mereka,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Dalam pada itu, beliau berkata alasan Kerajaan DAP Pulau Pinang di bawah pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng menambak laut di kawasan Permatang Damar Laut bertujuan mencari dana untuk projek Pelan Induk Pengangkutan (PIP) negeri adalah tidak logik.

Tambah beliau, Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak sepatutnya mencemar dan memperdagangkan kawasan laut yang disifatkan sumber rezeki kepada golongan nelayan demi untuk memenuhi keperluan pemaju swasta.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Persatuan Nelayan Pulau Pinang, Mahadi Md. Rodzi menyelar sikap kerajaan DAP Pulau Pinang yang kononnya prihatin dengan nasib golongan tersebut yang bakal terjejas akibat projek tambakan laut berkenaan kerana langsung tidak berjumpa dengan golongan terbabit bagi mendengar keluhan mereka.

Beliau berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang sehingga hari ini langsung tidak berjumpa golongan berkenaan bagi mendengar sendiri keluhan dan suara mereka apatah lagi untuk berbincang mengenai pampasan.

“Malah, kita juga sudah banyak kali menghantar surat untuk berjumpa Ketua Menteri, Lim Guan Eng namun tidak pernah dilayan,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *