NGO alam sekitar P.Pinang sudah hilang kepercayaan terhadap Kerajaan DAP

PULAU PINANG – Selepas 10 tahun memerintah negeri Pulau Pinang, ramai mula hilang keyakinan terhadap Kerajaan DAP Pulau Pinang, kata Penasihat Kumpulan Citizens Awareness Chant (CHANT), Yan Lee.

Kata beliau, ini kerana apabila kerajaan DAP Pulau Pinang diselubungi pelbagai isu kontroversi termasuk isu ‘perjanjian meragukan’ melibatkan kegiatan penggondolan lereng bukit, penjualan tanah semakin berleluasa dan masalah alam sekitar yang dilihat semakin teruk .

Beliau juga berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang hanya layak mendapat markah E selepas 10 tahun mentadbir negeri Pulau Mutiara itu.

“Mereka (kerajaan negeri) bermula baik apabila menjadi kerajaan berteraskan rakyat bagi penduduk Pulau Pinang pada 2008, malah memperkenalkan slogan ‘Cekap, Telus dan Amanah’ (CAT).

“Bagaimanapun, selepas dua penggal, ramai mula hilang keyakinan kepada pentadbiran negeri. Tiada lagi CAT dan perjanjian meragukan mula berlaku.

“Kerajaan negeri hanya mendapat markah A bagi tiga tahun pertama, sebelum markah B bagi tahun keempat dan C bagi tahun kelima. Bagi penggal kedua pula, markahnya adalah D bagi empat tahun pertama dan kini E,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang di bawah pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng sehingga hari ini masih tidak dapat menjelaskan secara terperinci berhubung pelbagai isu yang memberi kesan besar kepada kehidupan rakyat.

Terdahulu, Yan Lee menyenaraikan isu yang masih gagal dijawab oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang, meskipun didesak memberi penjelasan terperinci beberapa kali oleh pihak beliau.

Sebagai contoh, dalam isu penggondolan lereng bukit, CHANT mempersoalkan apa tindakan Kerajan DAP Pulau Pinang bagi melindungi kegiatan penggondolan di kawasan Bukit Gambir, Paya Terubong, lereng berdekatan Kelab Lumba Kuda dan Mount Erskine .

“Kegiatan itu mengancam keselamatan penduduk di sekitar kawasan berkenaan, terutama apabila musim hujan.

“Contohnya Bukit Gambir, pendaki memaklumkan kepada saya ada hakisan besar sedang NSTP di berlaku. Jadi kita mahu tahu apa status kawasan itu sekarang,” katanya.

Dalam pada itu, beliau juga turut mempersoalkan Kerajaan DAP Pulau Pinang mengenai status cadangan pembinaan hotel 200 bilik di Bukit Bendera, penswastaan Taman Botanikal Pulau Pinang dan projek pembangunan di Pulau Jerejak.

Pada 2013, kawasan seluas kira-kira 0.8 hektar di puncak Bukit Gambir dibersihkan tanpa mendapat kebenaran Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) menyebabkan pemiliknya didenda.

Pemiliknya kemudian diarah melaksanakan langkah mitigasi khas dicadangkan kerajaan negeri, tetapi jika dilihat sehingga hari ini tidak ada kerja pemulihan dilakukan. Lebih memalukan apabila orang ramai yang menggunakan Jambatan Pulau Pinang boleh dapat melihat dengan jelas kawasan dibotakkan itu. –Utaranews.com

One thought on “NGO alam sekitar P.Pinang sudah hilang kepercayaan terhadap Kerajaan DAP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *