Pasangan muda jangan paksa ibu jaga cucu tanpa diberi upah

Menjaga anak kecil bukan satu tugas yang mudah terutama sekali jika ibu bapa dipaksa untuk menjaga cucu. Namun begitu, bagi sesetengah pasangan muda mereka lebih selesa memilih ibu bapa untuk menjaga anak mereka.

Adalah lebih menyedihkan lagi ibu bapa yang sudah tua dan uzur disuruh menjaga cucu tanpa diberi sebarang upah. Ibu bapa sudah penat menjaga anak-anak dari kecil sehingga besar, apabila anak-anak sudah dewasa disuruh  menjaga cucu pula.

Pendakwah Ustaz Amly Asenar berkata pasangan yang menghantar anak-anak untuk dijaga ibu atau ibu mertua seharusnya memberi upah menjaga.

Beliau berkata, walaupun ibu tidak pernah meminta tetapi tidak semua perkara di dunia ini adalah percuma. Apabila ibu bapa perlu menjaga cucu banyak perkara terbatas yang tidak boleh dilakukan oleh ibu bapa kerana perlu memberi sepenuh tumpuan kepada cucu yang masih kecil.

“Ibu juga adalah manusia biasa, memanglah tak minta tapi mana ada benda percuma dalam dunia ini.

“Tambahan pula, apabila menjaga cucu banyak perkara yang agak terabai kerana tumpuan diberikan kepada si kecil,” katanya.

Anak-anak perlu prihatin terhadap ibu bapa tentang perkara ini dan boleh menjadi dosa jika mereka telah melakukan perkara yang menyusahkan ibu bapa. Malah, tidak ada sebarang tuntutan yang harus dihulurkan oleh ibu bapa jika anak mereka perlukan bantuan.

“Langsung tidak salah untuk meminta bantuan daripada mereka tetapi kena peka dengan situasi mereka. Si anak tidak sepatutnya memaksa ibu atau ibu mertua menjaga cucu sehingga mengganggu urusan harian mereka untuk ke surau atau mengikuti kelas agama,” katanya lagi.

Bagaimanapun, Ustaz Amly menasihati supaya pasangan untuk menjaga sendiri anak-anak atau mencari khidmat pengasuh berbanding meminta ibu untuk menjaga anak-anak. Tugas ibu bapa bukannya hanya menjaga cucu sahaja untuk selamanya.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *