PEKIRA dakwa Guan Eng berfikiran komunis

Parti Ekonomi Rakyat Malaysia (Pekira) mendakwa Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sebagai seorang orang pemimpin yang berfikiran komunis yang bongkak.

Dakwaan itu berdasarkan kenyataan-kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang dalam isu projek mega pembinaan terowong dasar laut yang dirancang oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion yang ketika ini sedang hangat diperkatakan ramai selepas menjadi tumpuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Presiden Pekira, Mohd Ridzuan Abdullah berkata, cara Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan membalas kenyataan berkaitan isu projek terowong berkenaan agak sombong.

“Beliau sangat lagak dan sombong seakan-akan cara komunis. Mencabar SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia), menuduh Ahli Parlimen Baling (Abdul Azeez Abdul Rahim) tanpa bukti,” katanya.

“Yang hairan SPRM masih tidak menahan Guan Eng sedangkan projek tersebut milik Kerajaan Negeri Pulau Pinang. SPRM sepatutnya memanggil Guan Eng untuk disoal siasat dan menahannya sekiranya perlu,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Dalam pada itu, Ridzuan turut menggesa Ketua Menteri Pulau Pinang itu agar menarik balik kenyataan melulu terhadap Ahli Parlimen Baling yang kononnya mengambil rasuah dalam skandal projek terowong itu, dan memberi tempoh seminggu untuk beliau berbuat demikian.

“Azeez telahpun buktikan beliau tidak bersalah. Maka, Guan Eng perlu tarik balik kenyataan terhadapnya,” katanya.

Tambah beliau, rakyat terutamanya rakyat Pulau Pinang dinasihatkan agar tidak memilih kerajaan yang salah dalam menentukan nasib mereka pada Pilihan Raya Umum akan datang.

“Jangan buat kesalahan yang sama. Pemikiran komunis bukan sahaja bertindak terhadap Melayu malah orang Cina turut dibunuh oleh pihak komunis pada tahun 70an,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *