Pengemis di Lampu Isyarat mampu raih RM 10’000 sebulan

Amalan bersedekah sememangnya amat digalakkan oleh agama Islam. Disebabkan sifat suka bersedekah rakyat Malaysia maka semakin ramai sekali pengemis yang mula muncul di beberapa lokasi tumpuan.

Pengemis ini tidak mengenal jantina dan usia. Pelbagai cara yang dilakukan oleh pengemis untuk menagih simpati orang ramai seperti menunjukkan kecacatan dan kekurangan fizikal.

Setiap pengemis yang aktif meminta sedekah di persimpangan lampu isyarat di bandar-bandar didakwa mampu untuk memperolehi RM300 sehari atau RM10,000 sebulan.

Bagaimanapun, pengemis ini licik kerana sering berpindah-pindah lokasi dan menjalankan kegiatan meminta sedekah pada waktu tertentu untuk mengelakkan dikesan pihak berkuasa.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Johor Bahru, Normawarni Mahat menjelaskan pengemis ini ada antaranya terdiri daripada ketagih alkohol dan memilih kegiatan ini kerana memperolehi pendapatan lumayan.

“Ini termasuk tidak mempunyai pekerjaan tetap, ketagihan alkohol dan bekas penagih dadah.

“Mereka memilih untuk melakukan aktiviti mengemis di lampu isyarat kerana mampu mendapatkan hasil lebih lumayan.

“Malah, lokasi berkenaan juga lebih mudah bagi mereka untuk melarikan diri jika terserempak dengan kenderaan penguat kuasa terutama ketika berlaku kesesakan lalu lintas,” katanya.

Katanya, hasil aduan yang diterima pihak JKM telah bertindak menahan melibatkan dua wanita Rohingya berusia 30-an bersama empat kanak-kanak berusia antara enam bulan hingga tiga tahun, selain seorang lelaki orang kurang upaya (OKU) fizikal dari Vietnam.

Normawarni berkata, kebanyakkan individu yang terlibat kegiatan mengemis ini melakukan untuk kegunaan sendiri.

Beliau turut menasihati orang ramai untuk tidak mudah simpati kerana ini menjurus golongan ini memilih untuk mengemis kerana memperolehi sumber pendapatan yang lumayan.

“Kami berharap orang ramai tidak mudah simpati kerana ia mendorong golongan berkenaan memilih jalan mudah bagi mendapatkan sumber kewangan dan terus menjalankan aktiviti berkenaan,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *