Penipuan guna Kod QR bahayakan 11 juta pengguna telefon bimbit

Kod QR adalah singkatan untuk Quick Response atau pun ‘respon/maklumbalas yang pantas’. Dalam mengikuti perkembangan teknologi, kod QR ini mula digunakan secara meluas di seluruh dunia dengan hanya menggunakan aplikasi tertentu di telefon pintar.

Bagaimanapuan, kod QR ini dikatakan telah disalahguna oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk tujuan jenayah dan boleh membahayakan 11 juta pengguna telefon bimbit.

Antara bahaya yang boleh berlaku kepada pengguna adalah seperti kehilangan data peribadi, termasuk akaun bank setiap kali mengimbas kod capaian pantas (QR).

Perkara ini boleh berlaku apabila sesetengah pihak itu telah menggunakan kod QR untuk menggodam telefon pintar untuk mendapatkan data penting atau ‘memancing’ pengguna ke laman tertentu dengan cara ‘menanam’ virus atau ‘spam’ ke alamat mudah alih itu.

Menurut, Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia (CyberSecurity), Datuk Dr Amirudin Abdul Wahab, asalnya kod QR selamat digunakan tetapi sesetengah pihak telah menyalahguna kod QR untuk menyebarkan virus.

“Ia berpotensi disalah guna, sama ada dengan penyebaran spam melalui e-mel atau laman web palsu. Secara asasnya kod QR tidak mampu menyebar virus dengan sendiri tanpa interaksi dengan pengguna.

“Namun penggunaan kod itu secara meluas melalui telefon pintar kini mendedahkan pengguna alat mudah alih kepada risiko menjadi mangsa penjenayah siber,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, pihak CyberSecurity belum menerima sebarang laporan berkaitan kes kecurian melalui penggunaan kod QR tetapi kegiatan ini masih perlu dipandang serius.

“Biasanya amaran keselamatan akan muncul pada telefon pintar dijangkiti dan jika tidak diendahkan, virus yang sudah menjangkiti telefon itu berpotensi mengawal sepenuhnya fungsi alat mudah alih berkenaan dan memudahkan ia digodam penjenayah,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *