Penyokong PAS tutup pusat khidmat Salleh Man kerana mesra kerajaan DAP

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Permatang Pasir dari PAS, Datuk Mohd Salleh Man dikenali kerana dilihat lebih setia kepada bekas rakan sekutu PAS, parti DAP yang diterajui Lim Kit Siang berbanding parti sendiri demi mempertahankan kerjaya beliau sebagai wakil rakyat.

Salleh Man diantara pemimpin PAS yang masih bersama dengan parti Islam berkenaan, tetapi lebih berjiwa parti Roket itu. Sebelum ini, sememangnya hangat diperkatakan apabila ada ura-ura mengatakan PAS tidak akan meletakkan Salleh Man sebagai calon pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Selepas berteka-teki nasib beliau, pada bulan lalu, PAS telah mengesahkan Salleh Man tidak akan dicalonkan semula untuk mempertahankan kerusi DUN Permatang Pasir pada PRU-14 yang disifatkan ‘ibu segala pilihan raya’.

Salleh Man seolah-olah tidak terkejut dengan keputusan partinya, sebaliknya beliau berkata, beliau bersyukur dan tidak berkecil hati walaupun PAS tidak memilih beliau sekali lagi untuk mewakili parti Islam itu dalam pada PRU akan datang.

Selepas tidak dicalonkan dalam PRU akan datang, satu lagi menimpa Salleh Man. Terbaru, menurut satu sumber, pejabat pusat ADUN Permatang Pasir itu sudah lama ditutup akibat dihalau keluar oleh penyokong-penyokong PAS yang marah kepada beliau kerana lebih mesra dengan kerajaan DAP negeri.

Berdasarkan maklumat penduduk di kawasan berkenaan, pejabat ADUN Permatang Pasir itu kini telah berpindah ke masjid Kubang Semang selepas dihalau oleh penyokong-penyokong PAS dari pejabat yang lama.

Nampaknya penyokong-penyokong PAS pun sudah tidak tahan dengan sikap Salleh Man yang lebih setia kepada DAP berbanding parti sendiri. Mungkin Salleh Man patut mengikut jejak langkah Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang mengumumkan keluar daripada PAS yang disertainya sejak 34 tahun lalu atas alasan kegagalannya menjadi “penghubung” antara Pakatan Harapan dan PAS.

Memang wajarlah PAS tidak mencalonkan lagi Salleh Man pada PRU-14 akan datang kerana ia hanya akan merugikan parti Islam itu sahaja jika wakilnya adalah seorang penyokong tegar Pakatan Harapan yang didominasi DAP. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *