Perunding kerajaan dan bebas akan bantu SPRM buat penilaian kos terowong

Perunding bebas akan membantu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat penilaian berkaitan kos kajian kebolehlaksanaan bagi projek terowong dasar laut yang dirancang oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang.

Menurut Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki, agensi pencegahan rasuah itu juga mendapatkan pandangan daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) memandangkan siasatan kes projek terowong yang bernilai RM6.3 bilion itu melibatkan pelbagai aspek teknikal.

“Siasatan kes ini masih berjalan dan kita sedang bekerjasama dengan beberapa perunding bebas selain perbincangan berterusan dengan perunding-perunding dari agensi kerajaan.

“Kita juga berbincang dengan perunding kerajaan negeri bagi mengumpul data dan perkara berkaitan kerana semua maklumat itu diperlukan ketika berurusan dengan perunding bebas yang dipilih,” kata beliau tanpa mendedahkan mengenai perunding bebas berkenaan.

Beliau berkata demikian selepas majlis Ikrar Bebas Rasuah (IBR) bersama Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sempena perhimpunan bulanan kementerian itu di Putrajaya, semalam.

Baru-baru ini, SPRM memaklumkan pihak pencegahan rasuah negara itu dalam proses melantik beberapa pihak teknikal atau konsultan untuk menilai kajian kebolehlaksanaan bagi projek membabitkan tiga jalan utama dan terowong dasar laut di Pulau Pinang.

Projek mega DAP berkenaan disiasat SPRM kerana didakwa membabitkan kos kajian kebolehlaksanaan yang tinggi dan kaedah pembayaran melibatkan pertukaran tanah kerajaan negeri, selain berlaku kelewatan pembinaan selama 22 bulan.

Bertambah panas isu terowong ini diperkatakan orang ramai selepas seorang ahli perniagaan bergelar Datuk Seri baru-baru ini direman enam hari kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM19 juta bagi menghentikan siasatan ke atas kes projek mega DAP tersebut. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *