Pesawah di P.Pinang dapat RM 1.7 juta dari Kerajaan Persekutuan

Sekitar 9,680 hektar sawah padi terjejas membabitkan 5,547 pesawah akibat bencana banjir besar yang melanda negeri Pulau Pinang November lalu.

Sehubungan itu, Kerajaan Persekutuan menerusi Tabung Bencana Tanaman Padi (TBTP) telah memperuntukkan sebanyak RM1.7 juta sebagai bantuan kepada pesawah yang terjejas di negeri Pulau Pinang.

Pengarah Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) Pulau Pinang Mohd Nazri Abu Seman menjelaskan TBTP diwujudkan oleh kerajaan untuk membantu petani dan pesawah.

“TBTP diwujudkan sebagai bantuan khas kepada petani dan pesawah yang mengalami pengeluaran padi luar jangka kesan daripada faktor seperti serangan penyakit, bencana alam dan faktor lain yang tidak dapat dielakkan.

“Di Pulau Pinang tahun lepas, ramai pesawah terjejas kerana banjir besar dan sebab itu kerajaan menyalurkan bantuan kepada mereka. Kadar nilai bantuan yang diberikan menerusi TBTP ialah RM876 bagi setiap hektar sawah petani,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Luar, Reezal Merican Naina Merican berkata bantuan itu juga telah membuktikan kerajaan sangat prihatin dengan kesusahan yang dialami pesawah di Pulau Pinang.

“Selain itu, bantuan yang disalurkan juga menunjukkan kerajaan persekutuan tidak bankrap seperti dakwaan pihak sana (pembangkang) yang selalu menuduh kerajaan kita tiada duit untuk bantu rakyat. Ini antara bukti kerajaan pimpinan Najib Razak yang sentiasa prihatin terhadap rakyat termasuk pesawah dan petani” katanya.

Seorang penerima bantuan Mohd Razak Ibrahim, 52, bersyukur dan berterima kasih kerana kerajaan persekutuan membantu golongan pesawah dan bantuan ini dapat membantu menampung perbelanjaan harian.

“Sebelum ini kami juga menerima beberapa bantuan daripada kerajaan persekutuan antaranya benih padi dan baja bagi menanam semula padi yang rosak semasa banjir dulu dan hari ini pesawah terima bantuan lagi.

“Terima kasih kepada perdana menteri dan kerajaan persekutuan yang sentiasa membantu rakyat termasuk kami pesawah, sekurang-kurangnya bantuan diterima hari ini boleh menampung belanja harian kami,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *