Projek tambakan laut adalah kemusnahan kekal terhadap alam sekitar

Projek Penambakan Pulau Pinang Selatan (PSR) terus menimbulkan kebimbangan golongan nelayan di Pulau Pinang, persatuan sivil negeri dan kumpulan alam sekitar, sehingga menyebabkan beberapa bantahan berulang diadakan.

Ogos tahun lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak juga pernah turut menyentuh tentang projek berkenaan, berkata Kerajaan Persekutuan tidak dapat menyokong pembangunan yang akan memusnahkan alam sekitar dan menjejaskan kehidupan ribuan nelayan.

Menurut Pengerusi Persatuan Nelayan Pulau Pinang Selatan, Arshad Omar, golongan nelayan di Pulau Pinang akan terus membantah projek penambakan tersebut.

Walaupun Kerajaan DAP Pulau Pinang cuba menggambarkan kononnya projek berkenaan akan memberi manfaat kepada negeri, kesan alam sekitar dan jaminan nelayan masih dapat menangkap ikan di pantai selatan, itu tidak dapat meyakinkan ramai pihak.

“Alasan bantahan kami masih kekal sama. Pantai selatan tempat terbaik untuk menangkap ikan di Pulau Pinang. Penambakan itu akan menjejaskan tempat itu dan membunuh periuk nasi kami,” kata Arshad.

Golongan nelayan berkata, mereka akan menghadapi masalah, meskipun laporan awal kesan alam sekitar projek berkenaan menyatakan penambakan tersebut tidak akan membawa kesan sedemikian.

Malah, golongan terbabit turut meluahkan kebimbangan berkaitan projek penambakan STP2 seluas 307 hektar di depan Persiaran Gurney yang sedang dijalankan.

Tambah Arshad, Persatuan Nelayan Pulau Pinang (Pen Mutiara) telah menghantar dua memorandum bantahan mereka terhadap PSR dua tahun lalu dan tahun lepas kepada Kerajaan DAP Pulau Pinang selain menghantar wakil untuk berjumpa dengan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri Dr Afif Bahardin tentang projek penambakan itu dan masalah lain dihadapi nelayan.

Beliau berkata, namun mereka tidak mendapat sebarang maklum balas dari Kerajaan DAP Pulau Pinang.

“Tetapi kami belum terima maklum balas pun. Kami tidak ada lagi memorandum hendak dihantar ke kerajaan negeri.

“Kami juga sudah bawa kebimbangan kami kepada Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

“Nelayan di bahagian utara kebanyakan hanya kerja separuh masa. Mereka di Tanjung Tokong, Tanjung Bungah dan Batu Feringghi terbabit dalam kerja pelancongan. Nelayan di Jelutong juga ada kerja lain.

“Hanya 30% nelayan di situ kerja sepenuh masa tangkap ikan. Tetapi bagi kami di selatan, dari Bayan Lepas ke Balik Pulau, ini sajalah kerja kami.

“Kalau kami gagal lindungi pantai di sini, periuk nasi kami hilang selamanya. Itu sebabnya mengapa kami cuba lindungi kawasan di sini,” katanya lagi. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *