Pulau Jerejak – Kerajaan DAP lebih utamakan keuntungan berbanding alam sekitar

Pada tahun 2016, Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah pentadbiran DAP didakwa sudah tiga kali lengah-lengahkan usaha untuk mewartakan Pulau Jerejak sebagai kawasan Hutan Simpan Kekal (HSK) sejak memerintah negeri Pulau Mutiara itu pada tahun 2008.

Tindakan itu didakwa bercanggah dengan prinsip Kerajaan DAP Pulau Pinang yang beriya-iya mahu mewartakan Pulau Jerejak sebagai HSK semasa mula mentabir negeri tersebut pada tahun 2008.

Bagaimanapun, hasrat untuk mewartakan pulau berkenaan sebagai kawasan HSK tidak berjaya apabila ianya telah disahkan bakal dimajukan sebagai kawasan pembangunan baharu berskala tinggi.

Pelan induk pembangunan semula Pulau Jerejak sudah mendapat kelulusan dari Kerajaan DAP Pulau Pinang. Pelan ini termasuklah pembinaan jambatan menghubungkan Pulau Jerejak dengan pulau besar, pangkalan khas tempat kapal layar dan bot (marina), 1,200 unit kediaman serta hotel berstatus empat dan lima bintang.

Menurut jurucakap Ideal Property Group, projek tersebut akan diteruskan dan kertas cadangannya sudah diserahkan ke Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) untuk tujuan teknikal dan mengambil kira kesan kepada peninggalan sejarah yang ada di pulau berkenaan.

“Fasa pertama projek di Pulau Jerejak akan dijalankan dengan berhati-hati mengambil kira semua faktor, sama ada pencemaran alam sekitar dan sebagainya kerana kita tidak mahu projek ini memberi kesan kepada tinggalan sejarah yang terdapat di pulau itu.

“Selain itu, melalui pembangunan sedemikian, khazanah seperti kuarters lama polis, gereja lama dan beberapa lagi binaan sejarah yang terdapat di situ akan dijaga daripada dibiar sehingga reput ditelan masa,” katanya.

Beliau berkata demikian pada forum terbuka bertajuk Pulau Jerejak: Suara Dahulu dan Pilihan Untuk Masa Depan anjuran Penang Forum, baru-baru ini.

Dalam pada itu, ahli Kumpulan Pencinta Alam (Penang Hills Watch), Rexy Prakash, berkata sepatutnya pihak pemaju perlu memikirkan pendapat dan kemahuan rakyat Pulau Mutiara itu berkaitan pembangunan pulau berkenaan.

Beliau berkata, rakyat tidak mempunyai sumbar maklumat yang jelas dan tepat tentang projek tersebut.

“Sejak berita pembangunan kawasan itu dilaporkan pada tahun 2016, orang ramai tidak mempunyai sumber maklumat yang tepat berhubung projek berkenaan.

“Malah tiada dialog diadakan dan semua membuat pelbagai andaian sehinggakan tiada penjelasan daripada pemaju,” katanya.

November 2016, Tropical Island Resort Sdn Bhd (TIRSB) memeterai perjanjian usaha sama dengan Q Islands Development Sdn Bhd (QID), anak syarikat Ideal Property Group untuk membangunkan semula Jerejak Rainforest Resort & Spa (JRRS) dan kawasan seluas 32.37 hektar itu yang dimiliki oleh TIRSB.

Sebelum ini, menurut laporan dari sebuah NGO yang memantau alam sekitar di Pulau Pinang, keluasan kawasan hutan semula jadi di negeri tersebut semakin berkurangan iaitu 7.4 peratus daripada keseluruhan negeri.

Malah, NGO tersebut juga berkata, keadaan itu berpunca daripada aktiviti pembangunan tidak terancang dan penggodolan bukit secara berleluasa yang dikatakan gagal diselia oleh kerajaan DAP negeri.

Hasil pemantauan NGO berkenaan juga mendapati, kini hanya enam peratus daripada keseluruhan kawasan hutan di negeri Pulau Mutiara itu dikategorikan sebagai hutan masih terlindung.

Kawasan hutan semulajadi ini berfungsi sebagai kawasan tadahan air untuk menampung keperluan rakyat, selain menjadi ejen semula jadi bagi mengelak hakisan tanah.

Penyusutan peratusan hutan ini akan menjadi kerugian besar kepada rakyat, yang akhirnya pasti akan membawa kebinasaan kepada seluruh penempatan manusia dan juga haiwan. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *