Rakyat Malaysia rugi RM 1.14 billion gara-gara kegiatan pelaburan haram

Terdapat pelbagai jenis pelaburan haram yang wujud di Malaysia ini dan kebanyakkan menjanjikan keuntungan berlipat kali ganda apabila pengguna melaburkan wang mereka.

Walaupun banyak kegiatan melibatkan pelaburan haram sering dipaparkan di media cetak dan elektronik, tetapi masih sahaja ada mangsa yang tertipu.

Akibat kegiatan pelaburan haram ini, dicatatkan sebanyak RM1.14 bilion kerugian yang telah berlaku di seluruh negara dalam tempoh dua tahun sejak 2016 melibatkan 758,851 mangsa.

Menurut Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Seri Jamil Salleh, pihaknya memandang serius isu berkaitan pelaburan haram ini dan berusaha untuk mencegah perkara ini.

Katanya, Kempen Kesedaran Scam atau #scamalert2018 dilaksanakan sebagai usaha untuk mengekang pelaburan haram itu dalam kalangan masyarakat.

“Antara jenayah penipuan yang mencatat jumlah tertinggi ialah penawaran pelaburan e-money (tanpa produk) melibatkan kerugian sebanyak RM700 juta, penawaran pelaburan mata wang asing yang tidak berlesen dan lain-lain pelaburan haram sebanyak RM200 juta serta pelaburan dalam pertukaran wang asing dan penternakan sebanyak RM130 juta.

“Sehubungan itu kita minta masyarakat lebih peka dan membuat aduan terus kepada SSM jika timbul keraguan berkenaan skim yang ditawarkan sebarang pihak kepada mereka,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Datuk Zahrah Abd Wahab Fenner berkata sehingga setakat ini hanya 205 skim pelaburan pelbagai jenis sahaja yang berdaftar dengan suruhanjaya itu.

Beliau menasihati orang ramai untuk mengambil langkah berhati-hati jika ini melabur dan pastinya ia adalah pelaburan yang sah.

“Kes seumpama ini telah memberi impak negatif terhadap ekonomi masyarakat umum yang menyebabkan kerugian wang berjuta ringgit.

“Sehubungan itu SSM berharap agar kempen ini mampu menyebarkan maklumat dan ciri-ciri pelaburan haram serta mendidik orang awam untuk melabur dalam pelaburan sah dan menyimpan maklumat berkenaan pelaburan disertai,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *