Rupanya Mat Sabu adalah seorang jutawan

Rupa-rupanya ramai pemimpin dalam Pakatan Harapan yang kaya-raya. Ramai yang kaya raya tapi itu pun masih ada yang masih tidak tahu malu dan tidak bertanggungjawab apabila tergamak melancarkan tabung derma meminta sumbangan rakyat.

Semalam, Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu telah mengisytiharkan harta beliau di bawah program Invoke Malaysia.

Mat Sabu yang juga Timbalan Presiden Pakatan Harapan adalah antara 40 bakal calon dan wakil rakyat dari PAN dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang hadir dalam sesi pengisytharan harta malam tadi.

Jika dilihat dalam deklarasi Mat Sabu, bekas pemimpin PAS itu telah menyenaraikan RM105,000 sebagai simpanan wang tunai yang dimiliki beliau, termasuk dalam akaun deposit tetap.

Bukan hanya itu sahaja, Mat Sabu juga mempunyai lima rumah dan bidang tanah, termasuk rumah yang diduduki beliau kini di bawah pemilikan isterinya, Normah Alwi, dan rumah di Sepang bernilai RM300,000 yang masih mempunyai baki hutang dengan bank sebanyak RM70,000.

Keseluruhannya, Presiden PAN ini dan isterinya memiliki hartanah dengan nilai pasaran RM758,000 termasuk 2 di kawasan kampung di negeri Perak dan Pulau Pinang.

Selain itu, beliau turut mempunyai simpanan insurans dan unit Amanah dengan nilai pasaran RM220,000. Manakala, Mat Sabu hanya mempunyai RM600 dalam akaun Lembaga Tabung Haji.

Selain Mat Sabu, Ahli Parlimen Sepang dari PAN, Hanipa Maidin memaklumkan beliau hanya memiliki tunai RM900 dalam akaun banknya kini tetapi mempunyai dua buah rumah dengan jumlah nilai RM1 juta.

Manakala, anak lelaki bekas presiden PAS Allahyarham Datuk Fadzil Noor, Muhammad Faiz Fadzil yang juga Timbalan Ketua Pemuda PAN pula memiliki aset bersih bernilai kira-kira RM641,000 dengan memiliki firma guaman bernilai RM115,000.

Sementara itu, menurut Ahli Parlimen Pandan yang juga pengasas Invoke, Rafizi Ramli, ada sesetengah calon masih tidak mahu mengisytiharkan harta kerana malu dan bimbang.

“Ada yang miskin, dia rasa malu kerana duit ada RM1,000 sahaja. Ada yang ada duit lebih takut apabila isytihar, orang akan minta duit,” katanya.

Beliau yang juga Naib Presiden PKR berkata, parti DAP memaklumkan Invoke yang parti Roket itu tidak tertarik untuk mengisytiharkan harta menerusi badan itu kerana ia tidak bertanding di kerusi campuran dan begitu juga dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) tidak mahu mengisytiharkan harta melalui Invoke

“Saya tidak ada hak di sisi undang-undang untuk memaksa. Ini adalah cara proaktif untuk budayakan pengisytiharan harta.

“Parti seperti DAP atau pimpinan PKR yang lain merasakan tidak perlukan khidmat Invoke kerana merasakan kerusi yang ditandingi tidak memberikan sebarang masalah,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *