Sebelum ini pun sekolah menengah kerajaan jadi pilihan rakyat

Pembangkang menerusi manifestro untuk Pilihan Raya Umum ke-14 PH melalui Janji 49 telah menyatakan akan menjadikan sekolah-sekolah kerajaan sebagai sebuah sekolah pilihan terbaik untuk rakyat.

Manakala, melalui Janji 50 pula pembangkang bercadang mahu mengembalikan wibawa universiti awam dan pengajian tinggi.

Namun begitu, segala janji pembangkang  itu sudah lama dilakukan oleh Barisan Nasional iaitu menjadikan sekolah kebangsaan dan menengah sebagai sebagai sekolah pilihan rakyat berbanding sekolah antarabangsa.

Menurut Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, sudah terdapat 5.2 juta pelajar yang memilih sekolah kerajaan dan itu adalah jumlah yang tinggi berbanding di sekolah persendirian hanya lebih kurang 140,000.

“Sekarang pun jadi pilihan rakyat. Kita ada 5.2 juta pelajar yang berada di sekolah kerajaan. Dalam pengiraan kita, untuk sekolah antarabangsa dan sekolah persendirian di Malaysia, pelajar lebih kurang 140,000 orang.

“Ini bermakna ramai pelajar dalam sekolah awam milik kerajaan,” katanya.

Mahdzir berkata, sebenarnya sekolah kerajaan sudah lama menjadi pilihan ibu bapa untuk menghantar anak mereka kerana sekolah kerajaan juga mempunyai kualiti tenaga pengajar hebat serta diselenggara dengan baik.

“Kita setiap tahun ada penyelenggaraan sekolah, tingkatkan kualiti guru. Malah ada guru datang dari kolej latihan dan mempunyai ijazah.

“Kita spesifik guru untuk pendidikan awal kanak-kanak, guru untuk sekolah menengah, kita ambil tenaga pengajar bukan ikut suka.

“Ada pengkhususan perguruan, kemudahan sekolah kita pertingkatkan dan kita beri keutamaan kepada keselamatan dan displin,” jelasnnya.

Beliau berkata, pihaknya tidak boleh memaksa ibu bapa yang berkemampuan yang lebih mahu menghantar anak mereka ke sekolah antarabangsa atau sekolah persendirian.

“Majoriti pelajar Melayu, Cina dan India, atau Bumiputera dari Sabah dan Sarawak, berada di sekolah kerajaan kecuali mereka pergi ke sekolah antarabangsa yang berada di kawasan bandar.

“Itu kita tak boleh halang sebab dari segi kemampuan ekonomi dan dia nak kepada kebolehhubungan kepada hubungan antarabangsa,” katanya. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *