Selepas di iktiraf Raja U-Turn, kini Mahathir mahu jadi Raja Bomoh

Bekas Perdana Menteri selama 22 tahun yang kini merangkap sebagai Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad disifatkan sebagai seorang yang tidak ada prinsip perjuangan, sebaliknya melakukan sesuatu kerana dendam.

Mahathir sanggup melakukan apa sahaja termasuklah membuat pusingan U untuk menghalalkan segala tindakan beliau buat. Rakyat pun boleh lihat sendiri, dahulu Mahathir tidak pernah bersetuju dengan DAP dan Lim Kit Siang hingga menggelarkan pemimpin veteran DAP itu sebagai rasis tetapi hari ini boleh pula berkawan dan berdiri di atas satu pentas yang sama.

Kononnya, kerjasama mereka itu untuk ‘menyelamatkan negara’, sedangkan hakikatnya Mahathir bersikap sedemikian hanya semata-mata mahu mencapai matlamatnya untuk menjatuhkan kerajaan di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Sememangnya layaklah Mahathir diberikan gelaran ‘Raja U-Turn’.

Tidak cukup menjadi ‘Raja U-Turn’, kini Mahathir mahu pula menjadi ‘Raja Bomoh’ apabila meramalkan kononnya Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal tiba tidak lama lagi ini akan menjadi pilihan raya yang terkotor dan tidak bersih dalam sejarah negara.

Malah, Mahathir menuduh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) tidak meluluskan Pakatan Harapan sebagai sebuah pertubuhan parti yang sah kerana kerajaan UMNO-Barisan Nasional (BN). Beliau mendakwa  RoS adalah usaha terakhir kerajaan UMNO-BN  untuk menghalang kemaraan pakatan pembangkang bagi menang pada PRU-14 akan datang.

“Kita sendiri dapat maklumat RoS tidak akan meluluskan penubuhan Pakatan Harapan. Jika RoS tidak meluluskan pendaftaran Pakatan Harapan ini bermakna Najib akan menang pilihan raya.

“Ini adalah cara-caranya dia nak menang selain mengubah senarai pengundi dan persempadanan kawasan pilihan raya.

” Selain untuk menangkap calon-calon berpotensi Pakatan Harapan untuk tidak bertanding dan terakhir tidak mendaftarkan Pakatan Harapan dan mengambil tindakan untuk membatalkan kelulusan PPBM.

“Dengan cara ini Najib harap dia boleh menang. Ini menunjukkan penipuan yang sedang dan akan berlaku.

“Pilihan raya diadakan kali ini tidak bersih sama sekali. Ia akan jadi pilihan raya yang terkotor dalam sejarah Malaysia dan mungkin juga dalam sejarah dunia,” katanya dalam satu kenyataan.

Pengerusi Pakatan Harapan itu berkata, tidak kira sama ada RoS meluluskan ataupun sebaliknya, Pakatan Harapan yang diketuai DAP akan kekal bersama dalam menghadapi pilihan raya akan datang dan ketika berada dalam Parlimen selepas pilihan raya.

“Jika ada usaha untuk memecahkan kami tetapi dalam parlimen kami akan bertindak bersama.

“Jika didapati ada percubaan melantik perdana menteri yang tidak layak kami akan adakan undi tidak percaya serta merta.

“Kami percaya empat parti akan memberikan undi majoriti untuk lantikan perdana menteri kelak,” kata Mahathir.

Selain itu, Mahathir juga begitu yakin dan cuba menggambarkan kononnya rakyat negara ini menyokong pakatan pembangkang itu untuk menukar kerajaan BN pada PRU akan datang.

“Mengikut kajian dilakukan seluruh rakyat Malaysia hendak Datuk Seri Najib dijatuhkan. Melainkan yang dapat dedak lah. Yang tak dapat dedak hendak beliau dijatuhkan dan akan sokong Pakatan Harapan sama ada didaftar atau tidak didaftar,” dakwanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *