SKMM digesa ambil tindakan terhadap budaya publisiti jelik

Seperti sudah menjadi satu budaya untuk melakukan ‘publisiti jelik’ supaya dapat menarik perhatian netizen agar dikenali ramai. Pelbagai pihak bukan saja orang awam, malah selebriti, ahli perniagaan, ahli politik dan ustaz, mencari publisiti di media sosial dengan melakukan sesuatu perkara yang tidak disukai oleh netizen.

Budaya ini juga antara cara yang paling mudah dan cepat untuk popular atau dikenali dalam sekelip mata oleh orang ramai.

Apabila melakukan sesuatu publisiti jelik, pastinya perkara itu akan menimbulkan kemarahan dan dikritik sehingga menjadi tular seterusnya memberikan seseorang itu publisiti meluas secara tidak sedar.

Sehubungan itu, Timbalan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam), Salkukhairi Abd Shukor berharap agar pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dapat mengambil tindakan serius supaya masalah ini dapat ditangani.

Beliau berkata, sesetengah orang sengaja memuat naik video, gambar atau tulisan yang boleh mengundang kemarahan dan kebencian sehingga membuatkan netizen memberikan komen negatif sehingga tular di media sosial.

“Daripada seorang yang tidak dikenali, dalam masa beberapa hari terus menjadi famous dengan sekelip mata. Bahkan ianya memberi keuntungan sama ada secara langsung atau tidak langsung kepada pihak tersebut.

“Bukan itu sahaja, kesan daripada ‘publisiti jelik’ tersebut, tiba-tiba penjualan produk mereka naik mendadak, semakin banyak dapat job baru, semakin banyak jemputan ceramah dan mendapat tempat dan peranan yang penting dalam parti politik yang mereka sertai,” katanya.

Selain itu, Salkukhairi menjelaskan ramai orang masih tidak tahu bahawa perbuatan jelik ini sebenarnya menyalahi peruntukan mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

Menurutnya, menjadi satu kesalahan undang-undang apabila berkongsi sesuatu yang dianggap pelik, lucah atau sebagainya sehingga menimbulkan kemarahan pihak lain di media sosial. –utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *